Martine van Schaik kandidaat-lijsttrekker Partij voor de Dieren Leiden

4

Martine van Schaik is voorgedragen als lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren Leiden. Ze neemt daarmee het stokje over van Dick de Vos als lijsttrekker. Dick heeft zich niet verkiesbaar gesteld en zal de kandidatenlijst als lijstduwer ondersteunen. Op het partijcongres van 19 november stellen de leden van de Partij voor de Dieren de definitieve lijst vast.

Van Schaik is duo-raadslid en woordvoerder duurzaamheid, milieu, dierenwelzijn en bereikbaarheid. Eerder was ze voorzitter van de Leidse werkgroep van haar partij. In 2010 was ze campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen waarbij de Partij voor de Dieren haar eerste Leidse gemeenteraadszetel behaalde.

In het dagelijks leven werkt Van Schaik als onderzoeker en evaluator gericht op sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook is zij actief in de wijk waar ze woont: ze startte o.a. het buurtinitiatief ‘Dierenweide Stevenshof’ en organiseert duurzaam-wonen acties voor wijkbewoners.

Martine van Schaik: “Ik vind het een grote eer om voorgedragen te worden als lijsttrekker. Ik ben ervan overtuigd dat het roer om moet, zodat we echt een duurzame, groene, gezonde en sociale stad kunnen worden. We moeten af van het groei-geloof dat steeds maar weer meer bouwen, meer bedrijven, meer wegen eist. Leiden raakt daardoor overvol en oververhit, waardoor er steeds minder ruimte is voor mens, dier en natuur. In plaats daarvan moeten we (letterlijk!) ruimte scheppen voor elkaar, voor natuur en voor de dieren. Dit soort politieke keuzes zijn hard nodig, daar wil ik me voor inzetten in de raad”.

De afgelopen acht jaar was Dick de Vos gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren. Hij heeft de nodige successen geboekt op gebied van dierenwelzijn, natuur en duurzaamheid. Zoals de introductie van een wethouder Dierenwelzijn, een verbod op vuurwerk in parken en er is een einde gekomen aan ongevraagde fietsreclame (stuurflyers, zadelhoesjes).

Verder heeft de fractie geprotesteerd tegen bomenkap, tegen kunstgras en tegen dierproeven op het Bio Science Park. Dick de Vos: “Mijn grootste zorg is dat Leiden een stad wordt van asfalt, beton en plastic zonder ruimte voor natuur. Daarom planten Martine en ik samen een aantal bloembollen op de Burcht. Ik ben blij een opvolgster te hebben als luis in de pels van het college”.

De kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma worden op 19 november voorgelegd aan het landelijk congres. Na definitieve vaststelling presenteert de Partij voor de Dieren Leiden de volledige kandidatenlijst en de lokale speerpunten.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

4 reacties

 1. Inderdaad het roer moet om. De gevestigde orde partijen in deze stad hanteerden weer “business as usual” tussen 2014 -2018. Het korte termijn denken van deze machtspartijen dient omgebogen te worden in een beleid voor een echt duurzame samenleving voor de vele generaties Leidenaren NA ons. Geen hap-snap beleid, maar nu echt doorpakken.
  Martine van Schaik heeft ook gisteravond tijdens de commissie L&B gisteravond haar betrokkenheid en zorgen rondom de inpassing van de Rijnlandroute strak langs de wijk Stevenshof kundig en krachtig verwoord in de richting van B&W. Met name de onvolledige inpassing van deze verkeersriool ondanks vele (valse) beloften van B&W en de Raad, de massale bomenkap, het vernietigen van de laatste groene polders, wegjagen van weidevogels, chronisch lawaai en fijnstof in de longen van jong en oud.
  Het is tijd voor een groenere coalitie in Leiden tussen 2018 – 2022 en ik denk dat de tijd hiervoor nu echt rijp is. Want de groeiverslaving van de gevestigde orde is niet de oplossing, maar juist het probleem.
  Partij voor de Dieren Leiden en Martine heel veel succes in komende tijd met de campagne!

 2. Verfrissend een vrouw als lijsttrekster voor de PvdD in die alfa apenheul in de dierentuin Stadhuis en de biotopen daar om heen.

 3. Hubert aan Roeland Storm van Wilhelmus Zingen Partij CDA op

  Typische reactie van zo’n ultraconservatieve gevestigde orde “Laten we het Wilhelmus van Nassau voor de schoolklas zingen” partij. Christendemocratisch Nationalisme uitgetest op schoolkinderen? Dat op Sleutelstad forse kritiek geuit wordt op de leidse politiek zou als een 112 call naar college en Raad opgevat moeten worden. Maar dat interesseert de louter op macht beluste partijen als het CDA geen moer! Business as usual, groeiverslaving en vooral mooi spelen hoe goed het in deze stad gaat. Dikke bullshit. Dat voelt en ervaart Leiden aan de dag.
  Sleutelstad u bent een goed medium om de democratie in deze stad te dienen. En vergeef ons soms de keiharde woorden richting die introverte club aan de Breestraat.

Je bent nu offline