Vier Amerikaanse bands naar QBUS

Er treden de komende weken maar liefst vier bands uit Amerika op in Muziekhuis QBUS. “In de de meest uiteenlopende genres,” zegt organisator Hans van Polanen. “Stuk voor stuk muzikale verrassingen!”

Woensdag 18 oktober wordt het spits afgebeten door countryzanger Doug Seegers. Van Polanen: “Het levensverhaal van deze man is als een sprookje dat waarheid wordt. In de herfst van 2013 zwierf hij als dakloze straatmuzikant door de straten van Nashville. Daar werd hij plotseling ontdekt door de Zweedse countryster Jill Johnson die een reportage over Nashville maakte. Zij onderkende meteen Dougs klasse en magie.

De Zweden stelden hem in staat het nummer ‘Going Down To The River’ op te nemen in de legendarische The Cabin studio. Nadat de documentaire was uitgezonden, gingen de Zweden uit hun dak en steeg het lied naar de top van de Zweedse hitlijsten.

Doug Seegers mocht vervolgens een compleet album maken met de band van Emmylou Harris en toerde uitgebreid door Zweden. Daarna volgde de doorbraak ook in de Verenigde Staten, waar Seegers inmiddels een welkome gast is in het countrycircuit.

Op nieuwste album ‘Sings Hank Williams’ maakt hij zich zonder moeite de nummers van countryzanger Hank Williams eigen.

Op zaterdag 21 oktober is het de beurt aan de jonge Amerikaanse Hamilton Loomis en zijn band. Deze Texaanse sensatie was de beschermeling van de te vroeg overleden Bo Diddley, die uitgroeide van mentor tot vriend. Van Polanen: “Bo sprak de wijze woorden ‘Innovate don’t imitate’ en vernieuwen doet Hamilton constant met een funky, fris geluid. Hamilton mixt jeugd met traditie en overbrugt het gat tussen generaties van muziekliefhebbers.”

Levi Parham zal op dinsdag 24 oktober met een uitgebreide begeleidingsband de Qbus op zijn grondvesten doen trillen. Oklahoma is de geboortegrond van de flamboyante Levi Parham. “Misschien is het iets in het ijzerrijke leidingwater dat hem een gevoel voor melodie meegaf dat doet denken aan Woody Guthrie,” schreef The Bluegrass Situation.

Van Polanen: “Zijn vader was een fan van blues en draaide de hele dag Muddy Waters, maar zelf zegt Levi vooral beïnvloed te zijn door soulvolle zangers als Van Morrison en Sam Cooke. Muziek met een rauw randje, waarin blues, folk, soul, rock en country samensmelten met melodieën die ook nog eens ware oorwurmen blijken.”

De vierde band die nog deze maand overkomt uit de Verenigde Staten is The Cordova die op 31 oktober het fraaie slotakkoord verzorgen met hun ode aan ‘The Grateful Dead en The Band’. “De samenzang van Cordovas is verbluffend,” zegt een enthousiaste Van Polanen. “Fris en van deze tijd, terwijl oudere voorbeelden als Crosby, Stills & Nash nooit ver weg zijn. Met fraaie songs en hun pure muzikaliteit vormen die vocalen de basis van de band.”

Het kwartet is gevestigd in Nashville en is aldaar een van de meest gewilde nieuwe acts. Dit voorjaar verscheen de titelloze debuutplaat die bij menig liefhebber van rechtgeaarde Americana voor kippenvel zorgt.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×