De brandslangendroogtoren is in gebruik genomen en huisvest nu atelier Jelle Verheijen. (Foto's: Chris de Waard).

Brandslangendroogtoren officieel in gebruik genomen

De oude slangentoren in de Plaatsteeg, tussen Langebrug en Breestraat, is afgelopen week feestelijk in gebruik genomen door architect Jelle Verheijen en partner Alice Clijncke. Opening zou normaal het woord zijn na afronding van zo’n ingrijpende restauratie en verbouwing, maar echt open is het gebouw nu niet. De aangebouwde tuinzaal wel. Die is voor iedereen af te huren als vergaderzaal.

Chris de Waard was bij de feestelijkheden en sprak met architect Jelle Verheijen die de toren kocht van studentenhuisvester DUWO om er zijn kantoor in te vestigen. Verder sprak hij met burgemeester Lenferink, de kinderen van het architectenpaar, GroenLinks-fractievoorzitter Walter van Peijpe, enkele bezoekers, brandweercommandant Arjan Stam en brandweerman Edwin Haasbroek die er zelf nog heeft gewerkt.

De verbouwing van brandslangendroogtoren naar kantoor begon ongeveer een jaar geleden. “De grootste werkzaamheden zijn nu achter de rug, de tuin staat er mooi bij en de plek wordt door steeds meer mensen ontdekt,” vertelt een opgetogen Verheijen die voor zijn feestje zo’n beetje iedereen had uitgenodigd die op één of andere manier betrokken is geweest bij de transformatie.

Burgemeester Lenferink kwam een toespraak houden en ballonnen oplaten. samen met Yara en Merlijn, de kinderen van Verheijen en Clijncke. Niet zomaar de lucht in, want de met helium gevulde ballonnen moesten langs een koord omhoog schieten en dan aan de toren blijven hangen. Beter voor het milieu.

Bij het feestje vervulde ook de Leidse brandweer een voorname rol. De toren was onderdeel van de kazerne aan de Langebrug en die vormt als het ware de geboortegrond van de brandweer in Leiden. Daar ontstond in de Tweede wereldoorlog de Leidse beroepsbrandweer.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×