PostNL halveert aantal brievenbussen in de regio

9

PostNL past de komende tijd het netwerk van brievenbussen aan. Globaal gaat het om een halvering van het aantal brievenbussen. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post verstuurd wordt. “Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijderen of verplaatsen we naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk,” aldus een woordvoerder van het postbedrijf.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente.

Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd.

Vanaf 20 november 2017 worden de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Zuid-Holland doorgevoerd. Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

Wijzigingen per gemeente

Leiden
In de gemeente Leiden blijven 47 brievenbussen, verdwijnen 51 brievenbussen en komen er 7 nieuwe brievenbussen bij. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in dit overzicht: PostNL Brievenbussen Gem. Leiden.

Leiderdorp
In de gemeente Leiderdorp blijven 18 brievenbussen, verdwijnen 14 brievenbussen en komt er 1 nieuwe brievenbus bij. Op welke locaties brievenbussen blijven. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in dit overzicht: PostNL Brievenbussen Gem. Leiderdorp

Oegstgeest
In de gemeente Oegstgeest blijven 11 brievenbussen, verdwijnen 13 brievenbussen en komen er 2 nieuwe brievenbussen bij. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in dit overzicht: PostNL Brievenbussen Gem. Oegstgeest

Voorschoten
In de gemeente Voorschoten blijven 16 brievenbussen en verdwijnen 10 brievenbussen. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in dit overzicht: PostNL Brievenbussen Gem. Voorschoten

Zoeterwoude
In de gemeente Zoeterwoude blijven 9 brievenbussen en verdwijnen 4 brievenbussen. Op welke locaties brievenbussen blijven, staat in dit overzicht: PostNL Brievenbussen Gem. Zoeterwoude

Delen
LeidenWalk

9 reacties

 1. Slechts twee keer per week bezorgen. Postzegels kopen bij een DHL afhaalpunt (tabakswinkel) en post wegbrengen bij zo’n afhaalpunt.
  Dat is geen goed nieuws René D.

 2. Het is inderdaad geen goed nieuws, zo’n concurrentieslag uitgevochten over de ruggen van steeds verder uitgeknepen werknemers en pseudo-zelfstandige medewerkers. Uiteraard is Sandd blij met het nieuwe kabinet, dat zo dienstbaar is aan inhalige aandeelhouders. Gewone en niet gewone burgers zullen straks de prijs betalen van het neoliberale beleid van VVD66CUDA. De aandacht zal echter van de feiten worden afgeleid door onaangepasten en nieuwkomers weer tot zondebokken te maken.

  • Een Leids burger op

   onaangepasten(waaronder nieuwkomers) maken zich nu juist ZELF tot zondebok door hun onaangepast gedrag. Maar dat heeft uiteraard helemaal NIETS, maar dan ook niets te maken met het neoliberale beleid dat postNL gaat voeren en waar mensen die moeilijk kunnen lopen wellicht de dupe van worden. Want die wonen niet alleen in ziekenhuizen, zorginstellingen e.d. hoor….

   • Henk & Ingrid op

    Ook slechtlopende mensen hebben de beschikking over scootmobieltjes en/of rollators. Kunt u mij uitleggen wat er neoliberaal is aan het beleid van Post NL? Door email is het gebruik van briefpost sterk afgenomen en voor pakketpost moest je altijd al naar het postkantoor. Het is een logische ontwikkeling dat er daardoor brievenbussen verdwijnen, zoals eerder al de meeste telefooncellen en ANWB-wegenwachttelefoons zijn verdwenen. Niemand die dat mist.
    De reactie van fris1917 (hij loopt 100 jaar achter) geeft aan dat hij weinig van economische principes begrijpt. Een concurrentieslag is goed voor werknemers: zij kunnen kiezen voor de best betalende werkgever. Bij een monopolie heb je die keuze niet.

  • Dit kan geen beleid van het nieuwe kabinet zijn, dat is nog niet eens in functie. U was waarschijnlijk ook tegen het opengooien van de telefoon- en energiemarkt. Bent u een neocommunist?
   Of het nieuwe kabinet dienstbaar is aan inhalige aandeelhouders, is een al te gemakkelijke stemmingmakerij. Zie de standpunten van de betrokken partijen t.a.v. mogelijke overnames van Nederlandse door buitenlandse bedrijven. Niemand werd hiervan blij.
   De medewerkers van PostNL krijgen 2,6% meer loon, zoals in de nieuwe CAO is vastgesteld. Gewone en niet-gewone burgers én postmedewerkers én Leidse Burgers gaan er anders dan u beweert, de komende tijd op vooruit. Geen land wat zo goed uit de crisis is gekomen als Nederland. Hulde aan onze bestuurders.

 3. Flets1917 is een neoretrocommunist. Hij zou het eens moeten zijn met het verminderen van het aantal brievenbussen. Dat betekent minder rij-kilometers en minder papierverspilling aan verjaardagskaarten (kan ook via faceboek) en andere onnodige papieren rommel. Dit is allemaal goed voor het miljeu.
  Piet Pekelharing zal blij zijn met het halveren van het oranje op straat.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.