Beeldrechten: Flickr Sorter

Groeiende vraag naar afgestudeerden in de logistiek

Nederland is, ondanks haar kleine oppervlakte, een grote speler op het gebied van handel en daarmee ook transport en logistiek. Volgens de World Trade Organization waren we in 2014 zelfs de op-één-na-grootste exporteur van landbouwproducten, met name voedingsmiddelen. Mede door het aantrekken van de Nederlandse economie vindt er een grote groei plaats in de logistieke sector. Het aanbod van geschikt personeel neemt echter af.

De oorzaak
Ondanks dat de automatisering in de logistiek volop aan het ontwikkelen en groeien is, neemt de behoefte aan personeel toch nog steeds toe. Machines en materialen die in deze sector gebruikt worden, bijvoorbeeld elektrische stapelaars zoals deze, kunnen niet als volledige vervanging van medewerkers ingezet worden. Dit komt vooralsnog mede doordat veel apparatuur met de hand bediend moet worden en het vervoeren van producten in veel gevallen nog niet geautomatiseerd is.

Volgens het Sectorinstituut Transport en Logistiek zal er voornamelijk een tekort ontstaan in de beschikbaarheid van gediplomeerd vrachtwagenpersoneel. Er is namelijk een toename in de vraag naar chauffeurs, terwijl het aantal werkzoekenden in deze sector juist afneemt.

Opleidingen in de logistiek
In 2010 zette de provincie Zuid-Holland al subsidie in voor scholing in de logistiek. Met de nog steeds toenemende vraag naar geschikt personeel, proberen verschillende MBO instellingen, waaronder ook het MBO Rijnland, het aanbod aan verschillende opleidingen van waaruit studenten kunnen doorstromen naar een baan in de logistieke sector breed te houden.

Naast het vervullen van MBO-functies is er door de vele ontwikkelingen in de logistiek ook meer vraag naar hoger opgeleiden voor bijvoorbeeld manager en planner functies. Nyenrode Business Universiteit en Logistiek.nl hebben de handen ineen geslagen en zijn de Logistiek Academy begonnen. De Academy biedt opleidingen aan, gericht op professionals uit de logistiek. Tevens biedt de Logistiek Academy een platform waar logistieke medewerkers zich kunnen inlezen in verschillende onderwerpen en kunnen studenten seminars bijwonen en elkaar ontmoeten op de speciale events.

Mogelijkheden binnen bedrijven zelf
Er zijn veel mogelijkheden om de tekorten in de logistieke sector aan te pakken. Eén daarvan is het bieden van een traineeship of ander opleidingsprogramma binnen een bedrijf. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld te zien bij het Duitse bedrijf Dachser. Dit bedrijf biedt, voornamelijk in Duitsland, maar ook in andere Europese landen, opleidingen aan voor hun huidige personeel en ondervindt elk jaar een groei in het aantal stagiaires en studenten die bij het bedrijf hun stage of opleiding gaan volgen. Ook in Nederland is het bedrijf actief, en met succes. Zo heeft de afdeling in Zevenaar zich in het voorjaar uitgebreid met 8.103m² en omvat het logistieke centrum in Waddinxveen sinds de zomer zo’n 24.000m² magazijnruimte. Door al deze uitbreidingen, heeft Dachser de behoefte én de ruimte om meer trainees en dergelijke aan te trekken en zodoende te zorgen voor meer opgeleiden binnen de logistieke sector.

Economische groei ook in Leiden aanwezig
In Leiden is de groei van de economie ook een gegeven. Er wordt verwacht dat de economie in 2017 met zo’n 3,7% stijgt, en door de aanleg van de Nieuwe Rijnlandroute zal de economie de komende jaren nog een verdere groei door kunnen maken. In de logistiek zullen de komende jaren in Leiden dus ook zeker kansen liggen.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×