Cantatediensten starten weer in Hooglandse- en Pieterskerk

Al meer dan 25 jaar worden in de Hooglandse kerk en in de Pieterskerk cantatediensten gehouden. Op zondag 29 oktober begint het nieuwe seizoen, met in totaal zes cantatediensten. De cantates die in de
dienst klinken zijn gewoonlijk gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Net als in de tijd van Bach zijn de
cantates onderdeel van een kerkdienst, met samenzang en een korte overweging.

Omdat de vaste voorganger, dominee Alblas, met pensioen is gegaan, zullen dit seizoen gastpredikanten de dienst leiden. De uitvoerende koren komen uit Leiden en omgeving: Collegium Musicum, William Byrd Vocaal Ensemble,
Amici della Musica, Leids Cantate Consort en Con Amore.

In de eerste dienst van het seizoen, op 29 oktober om 19.00 uur in de Pieterskerk, laat het kamerkoor Collegium Musicum, onder leiding van Gilles Michels, cantate BWV 38 klinken: “Aus tiefer Not schrei Ich zu dir”. Deze cantate is gebaseerd op een tekst en een melodie van Luther, die precies 500 jaar geleden (op twee dagen na) de reformatie begon door 95 stellingen op de deur van de slotkerk van Wittenberg vast te spijkeren.

De cantatedienst op oudejaarsdag, om 17.00 uur in de Hooglandse kerk, bevat een première. Na ruim driehonderd jaar wordt in deze dienst het motet “O Altitudo” van Lothar Zumbach von Koesfeld uitgevoerd. Een motet is een kort, meerstemmig zangstuk. Zumbach was lector astronomie aan de universiteit en sinds 1699 ook de organist van de Pieterskerk. Het motet heeft hij enige jaren daarvoor geschreven. Recent is het in druk verschenen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×