Een sportshirt met Chinese tekst in het handschrift van Mao. (Foto: Pim Top).

Tentoonstelling Taalmuseum over Chinese talen

Al zo’n 150 jaar wordt in Leiden onderzoek gedaan naar Chinese talen en culturen. Buiten China zijn er maar weinig plaatsen waar hierover zo veel expertise aanwezig is. In het kader van het Aziëjaar maakt Taalmuseum Leiden deze kennis zichtbaar. Het museum vroeg onderzoeker Jeroen Wiedenhof een aantal voorwerpen te selecteren die tonen hoe in China en Leiden met Chinese taal wordt omgegaan.

Het resultaat is een fototentoonstelling met unieke objecten en alledaagse voorwerpen uit Wiedenhofs eigen collectie én uit het Leidse straatbeeld.

Over ‘het Chinees’ bestaan allerlei mythes en misvattingen, die vooral betrekking hebben op hoe anders, vreemd en complex de taal is. Gastconservator Wiedenhof koos 15 objecten die tonen hoe Chinezen met taal omgaan. Die variëren van een sportshirt met een tekst in het handschrift van Mao tot een Chinese speelgoedtank, te koop bij een Leidse discountwinkel.

Fotograaf Pim Top legde de objecten vast op hyperrealistische wijze. Sinoloog en taalkundige Jeroen Wiedenhof is verbonden aan de Universiteit Leiden en houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met Chinese talen en schriften. In de catalogus bij de tentoonstelling licht Wiedenhof zijn keuze op persoonlijke wijze toe en biedt zo een intrigerend inkijkje in een van de grootste talen ter wereld.

Hij voert ons langs tradities, vernieuwingen, taalspelletjes en buitenlandse invloeden en laat zien dat er steeds meer Chinees om ons heen te vinden is. Kijkend naar Leiden en China door de ogen van Jeroen Wiedenhof gaat er een wereld voor je open.

Themadag China
De fototentoonstelling wordt feestelijk geopend met de themadag Van klank tot karakter. Taal en schrift in China op zondag 29 oktober in B plus C, bibliotheeklocatie Nieuwstraat. Om 14.15 uur biedt Jeroen Wiedenhof het eerste exemplaar van de tentoonstellingscatalogus aan aan Gan Tjiang-Tek, voormalig conservator van de Chinese collectie van Museum Volkenkunde.

Op deze themadag geven Jeroen Wiedenhof, Jo De Baerdemaeker en Joren Pronk minicolleges over aspecten van Chinese talen en culturen. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag in een workshop Chinese kalligrafie door Cara Yuan. Er is een workshop voor volwassenen en een voor kinderen. Opgeven kan via info@taalmuseumleiden.nl Het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie over de tentoonstelling en de themadag is te vinden op www.taalmuseumleiden.nl/china.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×