Antoine Theeuwen lijsttrekker voor SP Leiden

7

Het bestuur van de SP Leiden draagt Antoine Theeuwen voor als lijsttrekker voor de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Op 8 november stemt de Algemene Ledenvergadering van de SP Leiden over zijn voordracht.

Chris de Waard sprak met Antoine Theeuwen over zijn lijsttrekkerschap voor de SP Leiden.

Theeuwen heeft veel ervaring in de Leidse politiek. Hij was van 2006 tot 2014 al fractievoorzitter, daarna was hij actief als duo-raadslid en als vervangend raadslid toen Natalie Wanga langdurig haar zetel in de Leidse raad niet kon innemen vanwege gezondheidsproblemen.

Theeuwen zegt er enorm veel zin in te hebben om de nieuwe lijst te trekken: “Ik denk ook dat het hard nodig is dat de SP in Leiden een flink stempel op de politiek blijft drukken. Den Haag is nu rechts en liberaal, in Leiden houden we het sociaal,” aldus de teruggekeerde politiek leider van de SP in Leiden. “We willen in Leiden doorgaan met het organiseren van zorg en welzijn vanuit de menselijke maat. Dus vertrouwd en dichtbij, met zo min mogelijk bureaucratie.”

“Wat de komende periode nog belangrijker wordt dan het nu al is zijn betaalbare woningen. Tegelijk willen we ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is voor stadsnatuur en de duurzaamheid van woningen en wijken.”
“Leiden is een sociale stad waar veel mensen bereid zijn elkaar te helpen. Daar moeten we trots op zijn en dat moeten we ondersteunen!”

De rest van de lijst van de SP wordt naar verwachting over een week bekendgemaakt. Duidelijk is in elk geval dat Julian van der Kraats, de huidige fractievoorzitter, niet meer op een verkiesbare plaats terugkeert. Op eigen verzoek.

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

7 reacties

 1. Een tendens bij de SP nu de gemeenteraadsverkiezingen 2018 naderen|:

  “Ik denk ook dat het hard nodig is dat de SP in Leiden een flink stempel op de politiek blijft drukken. Den Haag is nu rechts en liberaal, in Leiden houden we het sociaal,..”

  ….

  Wat deed de (onzichtbare) coalitiepartij SP in de periode 2010 – 2018 toen Leiden rechts en liberaal was? Meestemmen, gedogen, toelaten, accepteren van het neoliberale beleid van VVD66. Roetriool Rijnlandroute met een bijna criminele inpassing bij de Stevenshof, Leidse Ring strak en snel midden door de stad, “vul de put” autobunkers van de Lammer en de Gaar, megalomane bouwwerken rond stationsgebied, verplaatsen busstation uit koker van vd. Kraats (samen die andere salon socialist Gijs en Holla). Kaalslag in subsidies en cultuur. Om maar een paar thema’s te noemen.

  ….

  In de provincie ZH was het niet anders met de voormalige frac Harre van der Nat. Zijn hele fractie stemde 2010-2014 vol overtuiging mee in neoliberale asfaltprojecten van van VVD, D66 en CDA. Nu als Alphen’s raadslid is dit heerschap weer op de anti neoliberale toer. Opportunisten!

  ….

  Nu de landelijk leider Roemer (als verliezer in maart j.l.) in de oppositie het woord neoliberaal en asociaal in zijn kruistocht tegen dit Halloween horror kabinet in de mond genomen heeft volgen direct de discipelen in de regio. Maar wie vertrouwt deze onbetrouwbare salonsocialisten nog? De PvdA is reeds afgeslacht in maart j.l. en staat hetzelfde lot te wachten in maart 2018. Wat zal het lot van de SP zijn? In onze getroffen wijk hebben we daar wel zo onze ideeen over.

 2. Na de raadsverkiezingen van 2010 koos de SP-fractie o.l.v. Theeuwen verrassend voor een rechts college van SP, VVD, CDA en D66 onder uitsluiting van de PvdA en GroenLinks. Boze, maar meestal goed geïnformeerde, leden van de SP, GL en de PvdA waren er zeker van dat dit in het geheim al maanden voor de verkiezingen heimelijk was bedisseld door de SP en de rechtse partijen. De volledige waarheid zullen we waarschijnlijk nooit vernemen. Wil Theeuwen beloven en garanderen dat hij zich dit keer ver van dergelijk gekonkel en bedrog zal houden en dat de SP streeft naar een zo links mogelijk college of zal kiezen voor de oppositie en de nodige stevige acties?

 3. Nog even het dossier Rijnlandroute. SP Volksverlakkers! Nota bene op het tracé in Voorschoten staan te demonstreren tegen deze VVD Roetriool onder het genot van tomatensoep. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Van der Nat, Theeuwen en van der Kraats. Drie Pinnochio’s naast elkaar op de foto. En een schop in de hand voor het net geplaatste bord N11 West NEE! Drie maanden later stappen de Pinnochio’s in een neoliberaal college van VVD66 en CDA. En stemmen vol overtuiging in dit asfaltdossier mee. Plucheplakkers. Honderd miljoen euro wordt gekaapt uit de kas van de dan vervallen RGL en gestopt in VVD asfalt onder het mom betere inpassing. SPstemt gewoon mee in de bijna criminele Balans is Zoek. In de provincie is het in 2011 ook raak. Van der Nat en zijn SP treden toe tot het neoliberale college VVD66 en CDA. Zelfde verhaal, zelfde uitkomst. Volksverlakkers. Punt!
  Op naar een groener college in Leiden. Weg met de gevestigde orde VVD66 inclusief de uitgerangeerde salonsocialisten van SP en PvdA!

 4. Hendrikus Morgenstond op

  De SP regeert na de komende gemeente raadsverkiezingen gewoon weer vier jaar mee.

  • P. Innochios op

   Tuurlijk. SP is een onderdeel geworden van het Leidse partijkartel. Glashelder!

  • Een Leids burger op

   Dat zou best kunnen. Maar waar het om gaat bij dat “weer 4 jaar mee regeren” is wat je als partij, ondanks alle compromissen, tòch hebt weten te realiseren voor je achterban en waar je als partij het verschil met anderen maakt. De VvD bijvoorbeeld kan dan wijzen op die 2 ondergrondse parkeergarages. En de èSPé ?
   Op hun website , net als de PvdA, hebben ze het bijvoorbeeld over de leefbaarheid in de wijken, maar Roomburg is nu niet bepaald een probleemwijk hoor…..
   Wat heeft de SP weten te bereiken voor haar achterban dat zonder de SP in het college niet zou zijn gelukt?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline