Zes verdachten vast voor grootschalige fietsendiefstallen in kuststreek

In Den Haag, Rijswijk en Rotterdam zijn gisteren in totaal zes verdachten aangehouden in verband met het ontvreemden van grote aantallen dure merkfietsen.

In het onderzoek naar de grootschalige fietsendiefstallen in de regio werden eerst in Den Haag twee verdachten aangehouden. In Rijswijk en de regio Rotterdam werden in de loop van de middag nog vier verdachten opgepakt. Agenten verdenken de mannen van betrokkenheid bij fietsendiefstallen in georganiseerd verband.

Het Flexteam Leiden-Bollenstreek startte enkele maanden geleden een onderzoek nadat er in Katwijk in korte tijd een groot aantal meldingen van fietsendiefstallen was binnengekomen. In het onderzoek kwam het team een 31-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor. De man werd in maart van dit jaar in Katwijk aangehouden voor fietsendiefstal.

Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat de verdachte met meerdere personen fietsen langs de kuststrook wegnam. De gestolen fietsen, veelal elektrische fietsen of fietsen van de duurdere merken, werden in grote aantallen in een busje naar Polen gebracht. Daar werden zij voor ongeveer 450 euro per stuk verkocht.

(Foto’s: Politie).

Loods
De dieven brachten de gestolen fietsen naar loodsen in de regio. Zo werden er meerdere fietsen naar een loods in Naaldwijk gebracht. Daar werden de fietsen geprepareerd, vervolgens gedemonteerd en naar Polen vervoerd. Later bleek dat er ook fietsen naar loodsen in Wateringen, Den Haag en Rotterdam werden gebracht.

Onderzoek
In samenwerking met Eurojust doorzochten agenten ook een loods in Polen. In Den Haag en het Westland troffen agenten meerdere mogelijk gestolen fietsen aan. In een loods in Rotterdam stonden 21 fietsen klaar om vervoerd te worden. In Polen troffen agenten vier gestolen fietsen aan. In Rijswijk troffen agenten in de kelderbox van de daar aangehouden verdachte ook nog enkele fietsen aan. De politie onderzoekt of alle aangetroffen fietsen van diefstal afkomstig zijn. De verdachten zitten nog vast.

Flexteam
Het Flexteam Leiden-Bollenstreek wordt ingezet ter ondersteuning van de politieteams in Leiden en de Bollenstreek en de (districts-)recherche met onder andere korte en gerichte acties bij veiligheidsproblemen zoals; drugsoverlast, woninginbraken, zakkenrollerij en fietsendiefstallen.

112 Sleutelstad Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×