In de Leidse raad is al jaren een ruime meerderheid voor het legaliseren van softdrugs. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente Leiden meldt zich bij kabinet voor wietproef

In 2013 stuurde de gemeente Leiden al eens een brief met een plan naar toenmalig minister Ivo Opstelten. Of er geen proef kon komen in de Sleutelstad met legale wietteelt. Opstelten peinsde er niet over en ook zijn opvolger Ad van der Steur zag er niets in. Inmiddels is duidelijk dat het nieuwe kabinet er anders in staat. Er komt een proef waaraan zo’n tien gemeentes kunnen meedoen.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn over de proef met legale wietteelt.

Leiden hoopt nu alsnog in aanmerking te komen, maar de concurrentie is enorm. “Ik heb begrepen dat er bijna tweehonderd gemeentes zijn die zich hebben gemeld”, zegt raadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks Leiden die komende raadsvergadering een motie gaat indienen, waarin de raad zich uitspreekt over het omarmen van de proef met overheidswiet. Dat voorstel kan rekenen op brede steun. De fracties van Leefbaar Leiden, VVD, het CDA Leiden en de ChristenUnie Leiden willen het niet.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de proef met legale wietteelt.

Burgemeester Lenferink is al jaren voor van het legaliseren van softdrugs: “Ïk ben er zelf een groot voorstander van dat je regelt dat je als overheid geen verloven of vergunningen geeft die eigenlijk alleen maar gebruikt kunnen worden door zaken te doen met criminelen. Dat deugt niet en daar moeten we vanaf”.

Chris de Waard in gesprek met CDA-raadslid Roeland Storm over de proef met legale wietteelt.

Roeland Storm, raadslid voor het CDA in Leiden, denkt er heel anders over: “Wiet is op zich al geen goed middel dat je gewoon vrij zou moeten kunnen verkrijgen”. Of met legalisering de criminaliteit verdwijnt betwijfelt hij ook ten zeerste: “Criminelen leveren nu via de achterdeur. Als we dan als overheid zeggen ‘Jij mag niet meer leveren’ dan ben ik benieuwd hoe die criminelen de coffeeshophouders onder druk gaan zetten”.

Het CDA wil dat als de proef er toch komt, deze gepaard gaat met een intensieve samenwerking met de politie, extra handhaving plus extra financiële middelen.

Leiden Politiek Coffeeshop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×