Gemeente Leiden meldt zich bij kabinet voor wietproef

11

In 2013 stuurde de gemeente Leiden al eens een brief met een plan naar toenmalig minister Ivo Opstelten. Of er geen proef kon komen in de Sleutelstad met legale wietteelt. Opstelten peinsde er niet over en ook zijn opvolger Ad van der Steur zag er niets in. Inmiddels is duidelijk dat het nieuwe kabinet er anders in staat. Er komt een proef waaraan zo’n tien gemeentes kunnen meedoen.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn over de proef met legale wietteelt.

Leiden hoopt nu alsnog in aanmerking te komen, maar de concurrentie is enorm. “Ik heb begrepen dat er bijna tweehonderd gemeentes zijn die zich hebben gemeld”, zegt raadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks Leiden die komende raadsvergadering een motie gaat indienen, waarin de raad zich uitspreekt over het omarmen van de proef met overheidswiet. Dat voorstel kan rekenen op brede steun. De fracties van Leefbaar Leiden, VVD, het CDA Leiden en de ChristenUnie Leiden willen het niet.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de proef met legale wietteelt.

Burgemeester Lenferink is al jaren voor van het legaliseren van softdrugs: “Ïk ben er zelf een groot voorstander van dat je regelt dat je als overheid geen verloven of vergunningen geeft die eigenlijk alleen maar gebruikt kunnen worden door zaken te doen met criminelen. Dat deugt niet en daar moeten we vanaf”.

Chris de Waard in gesprek met CDA-raadslid Roeland Storm over de proef met legale wietteelt.

Roeland Storm, raadslid voor het CDA in Leiden, denkt er heel anders over: “Wiet is op zich al geen goed middel dat je gewoon vrij zou moeten kunnen verkrijgen”. Of met legalisering de criminaliteit verdwijnt betwijfelt hij ook ten zeerste: “Criminelen leveren nu via de achterdeur. Als we dan als overheid zeggen ‘Jij mag niet meer leveren’ dan ben ik benieuwd hoe die criminelen de coffeeshophouders onder druk gaan zetten”.

Het CDA wil dat als de proef er toch komt, deze gepaard gaat met een intensieve samenwerking met de politie, extra handhaving plus extra financiële middelen.

Delen

11 reacties

 1. Greetje van Gruting op

  Het zijn niet de sterkste karakters die met wiet beginnen. Nu geeft de overheid hen ook nog het signaal: “het is goed hoor kind, wij controleren het wel”. Criminaliteit hiermee buiten de deur zetten? Hou toch op. Dat doe je met controle, handhaving, rechercheren en oppakken. Maar ja dat is lastig en kostbaar. Prioriteiten stellen voor veiligheid zou het doel moeten zijn, geen wietkwekerij beginnen.

  • René Dentener op

   Beste Patrick, dit is toch echt waar jouw partij mee akkoord gegaan is bij de 7 maanden durende kabinetsonderhandelingen. Leg dat maar eens uit aan je CDA-achterban. Maar aangezien principes en beginselen tegenwoordig gewoon uitgeruild kunnen worden bij dit soort politieke spelletjes in de achterkamertjes van het Binnenhof zal het vertrouwen van de burger in de politiek daardoor niet toenemen in de komende jaren. Uiteraard eens met Greetje en Leids Burger, dat het ook helemaal niets oplost. A) is de gemeentelijke wiet voor de ‘liefhebbers’ van die troep niet sterk genoeg en zullen ze blijven zoeken naar de zwaardere middelen en B) zullen de criminelen die zich toch al met de illegale wiethandel bezighielden in het circuit in de zwaardere wiet (met hoger thc-gehalte) blijven voorzien. Geen idee daarom wat onze eerste burger met dit beleid denkt te bereiken. Beter intensiveert men de inzet van het college op preventie, verslavingszorg (afkicken) en begeleiding van jongeren die dreigen af te glijden naar drugsgebruik.

 2. Een Leids burger op

  Aangezien blijkbaar vele gemeenten willen meedoen met zo’n wietproef acht ik de kans niet groot dat Leiden ook mee mag doen. En natuurlijk lost dat de criminaliteit niet op. Nu is het alleen nog wachten tot D66, na 666 keer weer niet nadenken, gaat voorstellen om ook illegalen of gedetineerden maar te gaan “legaliseren”? Zo kun je elk probleem wegdefiniëren door legalisatie natuurlijk. Bovendien is het ook schadelijk voor vooral jongeren:
  “Blowen door jongeren heeft een negatief effect op het geheugen, de concentratie, het denken. De reden is dat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.”
  https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cannabis/cannabis-geheugen/
  En dat legaliseren vooral door een partij die zich de onderwijspartij meent te moeten noemen….

 3. Tinus Droogenbal op

  @GreetjeGruting en @EenLeidseBurger. Begrijpelijke primaire reacties. Er zit ook wel wat in, maar het lost niets op. Een echt goed systeem bestaat natuurlijk niet; je moet de minst slechts van twee kwaden kiezen. Als je de inkoop niet gaat controleren en de teelt legaliseren, speel je juíst de criminaliteit in de kaart, zoals nú gebeurt. Je moet anderzijds ook wel strenger controleren en handhaven, maar dan inzake locatie verkooppunt (niet nabij scholen en jongeren-uitgaanscentra)) en uitgifte (niet aan minderjarigen). Zeker ter bescherming van de jeugd en haar hersenen, eigenlijk net als dat bij alcohol gebeurt. Maar voor je het weet, duiken elders de criminaliteit en illegaliteit weer op. En dan oncontroleerbaar, zelfs veel oncontroleerbaarder dan nu. Kwestie van de kat (niet die Afrikaanse drug!) en zijn zeven levens, of de zevenkoppige slang waar je elke keer na het afhakken van een kop weer zeven nieuwe koppen voor die ene in de plaats krijgt. Je zult de criminaliteit, illegale inkoop en illegale teelt wel nooit voor honderd procent kunnen uitbannen, maar er komt een soort lichtgroene zone waar je veel beter mee uit de voeten kunt. Nogal wietes, toch?!

  • Een Leids burger op

   ” Maar voor je het weet, duiken elders de criminaliteit en illegaliteit weer op. En dan oncontroleerbaar, zelfs veel oncontroleerbaarder dan nu.”
   .
   Het probleem is nu juist, Tinus, dat er toch nog te weinig gecontroleerd wordt en als dat (nog) meer zou gebeuren treedt er óók mèt die wietproef een verplaatsing van de criminele handel op hoor.
   .
   De “coffee”shops zouden in de proef, als ik het goed begrepen heb, dan worden bevoorraad door telers van wiet die onder overheidstoezicht staan. Maar dat kan natuurlijk helemaal niets garanderen omdat men langs andere weg ook andere troep (met bijvoorbeeld een hoger THC-gehalte) kan (blijven) verhandelen. Kortom:het lost niets op.
   .
   Net zo min als je de kat op het spek moet binden moet je ook de blowende persoon niet op de de nu deels door de overheid gereguleerde wietplant gaan binden.

 4. Verslaafdheid aan de zogenaamde smartphone is veel slechter voor jonge breintjes dan het opsteken van joints. Ook het gezuip van veel jongeren is buitengewoon destructief voor hun hersenen.

  • Een Leids burger op

   O Ja, uit welk vergelijkend onderzoek blijkt dan dat gebruik van smartphone “veel slechter” zou zijn voor jongeren dan het blowen (en andere soortgelijke troep)?
   https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/24/ze-slapen-er-slecht-van-maar-verder-1560393-a23629
   .
   Roken en (alcohol) zuipen zijn zeker ook slecht en zo zijn er nog wel tal van andere zaken te noemen.

   Waar het om gaat is dat bijvoorbeeld bij het roken en zuipen de overheid terecht een restrictief beleid aan het voeren is terwijl omgekeerd het wietbeleid steeds meer naar de kant van legalisatie lijkt te gaan. Net zo min als je de kat niet op het spek moet binden moet je ook de blowende persoon niet op de de nu deels door de overheid gereguleerde wietplant gaan binden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline