Gedicht De Herinnering van Jan Wolkers onthuld in Oegstgeest

1

Tegenover het ouderlijk huis van kunstenaar en schrijver Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest is gisteren op de verjaardag van Jan Wolkers onder grote belangstelling een muurgedicht onthuld. ‘De Herinnering’ van Wolkers is het eerste muurgedicht in Oegstgeest. Het dorp vierde voor de eerste keer de Wolkersweken waarmee Oegstgeest zichzelf veel nadrukkelijker op de kaart wil zetten als schrijversdorp.

Het gedicht werd onthuld door Jan’s weduwe Karina Wolkers in het bijzijn van onder meer Onno Blom die vorige week promoveerde met een biografie over Jan Wolkers.

Chris de Waard was bij de onthulling en sprak na afloop achtereenvolgens met wethouder Jos Roeffen, enkele leden het het Catena-dispuut ‘Terug Naar Oegstgeest’ en met Wolkers biograaf Onno Blom die het gedicht ook nog een keer voordroeg.

Sleutelstad zond de onthulling live uit via Facebook.

Gisteren was ook de laatste dag van de Wolkers-expositie in Kasteel Oud Poelgeest die Blom samenstelde. Die trok sinds 17 oktober, de sterfdag van Wolkers, tot en met de 26e, zijn geboortedag. Wolkers zou gisteren 92 zijn geworden.

Delen

1 reactie

  1. LW Hoogenberk op

    Heel blij was ik om op mijn oude computertje de fotoos te kunnen bekijken van de onthulling van de mooie woorden van Jan Wolkers, zo kunstig verscholen onder het doek,dat ik de dag daarvoor nog heb zien hangen en fotografeerde toen ik op mijn fietspelgrimage door Oegstgeest natuurlijk het huis van de familie Wolkers opzocht,Maar even mooi heb ik de naasten van Schrijverschilderbeeldhouwer ervaren:met als bekroning de herdenkingstentoonstelling die van zoveel zorg en liefde getuigt en een warm hart is met buitengewone kracht en uitstraling in het open gastvrije “huis”Oud Poelgeest,Het kasteel dat net als Jan Wolkers In eenvoud en duidelijkheid is gebleven en door de geschiedenis heen de bezoekende dolende of hunkerende mens rust geeft door een eerlijke beschaving.Dankbaar ben ik als oudoegstgeestse deze 25ste oktober beiden te mogen ervaren als een koesterende warme werkelijkheid ,die door alle medewerkers tot stand kwam: niet in t minst door de leidende en dienende liefdevolle Karina,en de zachtmoedige bevriendgeraakte nu Doctorandus Onno Blom,Het Okergeel van de Herfstkleur van het geliefde tulpenboomblad heeft zijn geluk van trouw,zorg en schoonheid als een sprookje aan ons geopenbaard,een Kunstenaar die met zijn naasten zijn innerlijk ook wist te delen en waardoor wij,als bewonderende en geinteresseerde voorbijgangers het verhaal ervan, tot en met nu in ons hart kunnen bewaren ,leve Jan Wolkers,in deze week zo duidelijk” weer terug in Oegstgeest”,Zijn sterfdag en verjaardag tot een grenzeloos gevoel uitnodigend voor zijn gedachtengoed,tot aan de Oegstgeestse Restaurants toe,Laten we van zijn royale hart mogen genieten,al ben ik als eendagspelgrim al zo tevreden om in de trein het prachtige boek uit 2007 te hebben kunnen lezen,waardoor ik daarna dusdanig openstond voor mijn gehoopte doel, op de door mij genoemde dag aan de oegstgeestse kant van het station uitstapte ,het hoge staal met glas werk van Wolkers fotografeerde(mijn in Leiden wonende broer noemt het de VERFKWAST) en daarna in een zich vanzelf ontrollende inzichtelijke dagreis als onzichtbaar geleid tot Kasteel Oud Poelgeest het hart werkelijk voelde kloppen,dank voor al die onvergetelijke uren,luset hoogenberk,lochem in stilte ontroerd blijvend

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline