Onno Blom promoveerde op 19 oktober op zijn biografie over Jan Wolkers. Hij werd bijgestaan door paranimfen Casper Faassen en Jochem Myjer. (Foto's: Emile van Aelst).

Lezing van Onno Blom over Jan Wolkers

Onno Blom die op de tiende verjaardag van het overlijden van Jan Wolkers is gepromoveerd op zijn biografie ‘Het litteken van de dood’ over de schrijver-kunstenaar verzorgt op woensdagavond 8 november een lezing onder de gelijknamige titel. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium en Boekhandel De Kler.

Kort voor zijn dood vroeg Jan Wolkers aan Onno Blom om zijn biografie te schrijven en hij gaf hem daartoe onbeperkt toegang tot zijn uitgebreide persoonlijke archief. Op 19 oktober 2007 overleed de schrijver. Op 19 oktober 2017 promoveerde Onno Blom en werd de biografie ‘Het litteken van de dood’ uitgebracht.

In het boek en de lezing verhaalt Onno Blom over het rebelse leven en het soms bejubelde werk van Wolkers. Wolkers werd onder meer bij Ars Aemula Naturae in Leiden en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten als beeldend kunstenaar opgeleid. Zeer bekend is zijn Auschwitz-monument in Amsterdam, dat overigens net als sommige andere werken van hem aan vandalisme ten prooi viel.

Zijn grootste bekendheid en populariteit verwierf hij met zijn boeken. Wolkers was een zeer productief schrijver die geïnspireerd was door zijn gereformeerde afkomst, liefde en dood. Zijn eerste boeken zorgden in de zestiger jaren door hun openheid over seksualiteit voor enige ophef. Wolkers werden verschillende keren belangrijke prijzen, zoals de Constantijn Huygensprijs en de P.C.Hooftprijs, toegekend, die hij meestal weigerde. Speciale aandacht besteedt Onno Blom in zijn lezing aan de band van Jan Wolkers met Leiden.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om ‘Het litteken van de dood’ aan te schaffen en het boek te laten signeren door Onno Blom.

De lezing wordt gehouden op woensdag 8 november bij het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan 15 in Leiden. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Gratis koffie of thee. Leden van de Historische Vereniging Oud Leiden hebben gratis toegang, andere belangstellenden betalen € 5.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×