Partij voor de Dieren wil Leiden als borstvoedingsvriendelijke gemeente

Als het aan de Partij voor de Dieren in Leiden ligt, wordt de Sleutelstad een borstvoedingsvriendelijke stad. “Borstvoeding is de perfecte voeding voor baby’s en jonge kinderen. Het bevat precies de voedingsstoffen die een baby nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziekten en infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder kans op overgewicht, het bevordert de hechting tussen moeder en kind en het levert ook de moeder positieve gezondheidseffecten”, zegt fractievoorzitter Dick de Vos. “Alle reden dus om als gemeente Leiden het geven van borstvoeding aan te moedigen en te faciliteren”.

De gemeente kan het geven van borstvoeding aanmoedigen en faciliteren door aan te haken bij de campagne ‘Voeden Kan Hier’ van het Voedingscentrum. Hiervoor is een sticker ontwikkeld voor horecagelegenheden, attractieparken, bibliotheken, sporthallen, speeltuinen, zwembaden, wijk- en buurtcentra, gemeentehuizen, zorginstellingen en alle andere plekken waar moeders met jonge kinderen komen. Deelnemende locaties kunnen het beeldmerk zichtbaar ophangen om voedende moeders te laten weten dat ze welkom zijn om hun kindje te voeden.

Om te voldoen aan de richtlijn voor een borstvoedingsvriendelijke gemeente moet er minimaal 1 borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen zijn. In Leiden zijn vorig jaar 1.224 kinderen geboren. Leiden heeft dus zo’n 25 borstvoedingsvriendelijke locaties nodig om als borstvoedingsvriendelijke gemeente aangemerkt te worden. Op dit moment telt Leiden twee locaties die zich presenteren als borstvoedingsvriendelijk. Er moeten dus nog minimaal 23 bijkomen om te voldoen aan de richtlijn van het Voedingscentrum.

De Partij voor de Dieren heeft het college van burgemeester en wethouders nu gevraagd een aantal gemeentelijke locaties aan te melden als borstvoedingsvriendelijke locatie en op die locaties het beeldmerk zichtbaar op te hangen. Ook wil de partij dat de gemeente horeca-ondernemers, winkeliers, wijk- en buurtcentra, zorginstellingen en andere gelegenheden waar moeders met jonge kinderen komen, aanschrijft om ze te stimuleren om zich als borstvoedingsvriendelijke locatie aan te melden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×