Zwaartekracht in een nieuw licht tijdens Science Café Leiden

In de afgelopen jaren is er veel veranderd aan de manier waarop natuurkundigen tegen de zwaartekracht aankijken. In de zeventiende eeuw beschreef Isaac Newton de zwaartekracht als een ‘action at a distance’ en een eeuw geleden scherpte Albert Einstein die formulering aan en formuleerde hij de zwaartekracht als een kromming van de ruimte en de tijd.

Veel hedendaagse natuurkundigen, waaronder bijvoorbeeld de Nederlander Erik Verlinde, gaan nu nog een stapje verder: ze zien die kromming van ruimte en tijd weer als een gevolg van het onderliggende begrip ‘informatie’ en van de verdeling daarvan. Theoretisch geneuzel? Niet alleen: deze ideeën beginnen ook tot nieuwe voorspellingen te leiden, bijvoorbeeld over de mysterieuze donkere materie die astronomen al bijna een eeuw lang in het heelal waarnemen.

“In deze lezing beschrijf ik de ontwikkelingen in de natuurkunde uit de laatste jaren, beginnend bij de snaartheorie, die geleid hebben tot deze radicale nieuwe kijk op de zwaartekracht. Ik noem de argumenten voor en tegen deze ideeën, en wat er moet gebeuren om ze te testen”, vertelt Marcel Vonk die onderzoek doet naar de snaartheorie en de daaruit voortvloeiende nieuwe zwaartekrachttheorie. Daarnaast is hij ook een bekend wedstrijdpokeraar.

Voor een muzikaal intermezzo tijden het komende Science Café Leiden zorgt singer-songwriter en gitariste Annette Vogel.

Science Café Leiden, dinsdag 14 november 2017. Aanvang muziek: 19.40 uur, aanvang lezing 20.00 uur. Geschatte eindtijd: 22.00 uur. Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl of de Facebook pagina.

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 12 december en heeft als onderwerp ‘Het hoe en wat van Orkanen’.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×