Lezing over Sint-Petersburg rond 1900 in Museum Voorschoten

Op woensdagochtend 8 november 10.00 uur wordt in Museum Voorschoten een lezing gegeven door Rene Moorman over de monarchie in Sint-Petersburg rond 1900 en Tsaar Nicolaas II. Hij leefde van 1868 tot 1918 en was de laatste Tsaar van Rusland.

Het Sint-Petersburg dat tsaar Peter de Grote voor ogen had toen hij de stad stichtte, was in 1900 bruisend bloeiend en luxueus. Alles was verkrijgbaar en veel buitenlanders hadden er een handel. De stad was uiterlijk net zo Europees als Berlijn, Wenen, Londen en Parijs. Het cultuurbeleid van Catharina de Grote had  Sint-Petersburg tot een stad gemaakt waar Europese kunstenaars naartoe trokken en bijdroegen aan het stadsleven.

Hun werken sierden de interieurs en exterieurs in de stad. Overal waren privémusea gesticht die op gezette tijden toegankelijk waren voor publiek.

Net als in de rest van Europa was in de negentiende eeuw een grote burgerklasse opgekomen, die zich net als de adel wilde laven aan de rijkdom in de stad. Zo bevond zich tegenover het beroemde warenhuis Gostiny Dvor – de Passage, die de prachtigste waar aanbood: van de laatste mode van Charles Poiret of het Engelse modehuis Worth tot de fraaiste kostbaarheden van beroemde juweliers als Carl Fabergé.

Die rijkdom stond in schrijnende tegenstelling met het leven van de grote massa, de boeren, kleine burgers en de arbeiders van de fabrieken. Het was een vruchtbare voedingsbodem voor sociale onrust en straatprotesten. De tsaar had moeite om die het hoofd te bieden. Voor en tijdens zijn regering maakte Nicolaas II een aantal cruciale misstappen, die bij elkaar op geteld een omwenteling onafwendbaar zouden maken.

De toegangsprijs is € 6,50 inclusief een kopje koffie of thee. Reserveringen via het contactformulier op de website www.museumvoorschoten.nl.

Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×