(Foto: Gerry van Bakel).

GGZ Rivierduinen opent Psychiatrische Eerste Hulp

Een warme omgeving in plaats van een politiecel. Tot voor kort had de politie in de regio van GGZ Rivierduinen niet veel andere opties als zij iemand met verward gedrag aantroffen op straat. Ook mensen die geen strafbaar feit leken te hebben gepleegd, maar niet op straat konden achterblijven belandden in een politiecel. Om vaak uren te wachten op professionele hulp. Voor familie was veelal geen plaats.

Sinds juni gaat het anders. Achter het station, naast het LUMC opende GGZ Rivierduinen in haar pand een Eerste Hulp gericht op mensen met verward gedrag. De politie komt via de achteringang to bijna in het pand met de auto om patienten af te leveren. In geval van twijfel blijft de politie erbij ook nadat de patient is overgedragen aan de de mensen van de PEH. Familie kan via een looproute vanaf de hoofdingang aan de Sandifortdreef de PEH bereiken, via een zebrapad met een groene lijn door de parkeergarage.

De kleur groen overheerst ook op de PEH zelf. Gekozen vanwege het rustgevende karakter van de kleur. Geen dokters in witte jassen. Alles is erop gericht om mensen op hun gemak te stellen en een veilig gevoel te geven. Allereerst wordt gekeken of er een fysieke (somatische) aanleiding is voor verward gedrag en of iemand moet worden doorgestuurd naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis. Verder wordt zo snel mogelijk contact gelegd met familieleden. Maximale verblijfsduur van een patient op de PEH is 4 uur, zegt manager Algemene Zaken van de PEH Yvonne Winkelmolen.

Ruud van Es, teamchef Leiden-Noord van de politie, heeft zich mede hard gemaakt voor de komst van de PEH. Hij zegt dat iemand met verward gedrag niet in de politiecel thuishoort, maar direct hulp moet kunnen krijgen. “Natuurlijk betekent het ook dat wij minder tijd erin hoeven steken, 4 tot 6 uur bezig zijn met iemand die verward gedrag vertoont, is tegenwoordig niet meer uit te leggen.” Sinds de opening zijn er 158 personen binnengebracht (cijfers tot en met 15 oktober).

 

Gerry van Bakel in gesprek met Yvonne Winkelmolen, manager Algemene Zaken van de PEH en politie team chef Leiden Noord Ruud van Es.

Een volgende stap is een extra locatie aan de oostzijde van de regio die GGZ Rivierduinen bestrijkt en een andere vorm van transport dan met de politie-auto. Voor dat laatste loopt een subsidieaanvraag bij het Rijk om een proef te starten in Gouda met passend vervoer. Waarschijnlijk een taxi met een extra begeleidier. De keuze voor Gouda vloeit voort uit het feit dat vanaf Gouda de afstand naar de PEH het langst is en ander vervoer dan een politiewagen is fijner voor de patient op langere trajecten en ontlast de politie ook het meest.

 

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×