CDA Leiden wil kappers bestempelen als detailhandel

8

Als het aan het CDA ligt bestempelt Leiden kappers voortaan als detailhandel. Dat gebeurt nu al in meerdere steden en zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat kappers zich ook in de Haarlemmerstraat kunnen vestigen. Vanavond wordt bekend of een meerderheid van de Leidse gemeenteraad met het voorstel instemt.

Met de wijziging zou onder meer het vraagstuk worden opgelost rondom kapperszaak Yes!, die nu tegen de regels in is gevestigd in de Haarlemmerstraat maar wel een meerjarig huurcontract heeft. Meerdere partijen vragen zich echter af of het goed is om het beleid aan te passen om daarmee een probleem rondom één kapper op te lossen. Daarnaast vraagt men zich af of het wenselijk is om kappers in de Haarlemmerstraat te laten vestigen.

Volgens het CDA is het voorbeeld van Yes! alleen maar de aanleiding tot de discussie. Fractievoorzitter Joost Bleijie: “Een kapper is ook gewoon een ondernemer. Een kapper is mij net zo lief als een bakker, of een slager, of een HEMA of wat dan ook. Het zijn ondernemers die onze stad kleur geven en waar heel veel Leidenaren naartoe gaan. Het zijn geen paria’s maar mensen die hard werken voor hun geld. Die moet je gewoon de juiste plek geven, ook in de terminologie. En dat is detailhandel.”

Delen

8 reacties

 1. Mee eens. Kappers gewoon in de winkelstraat. Tijdens het rondje winkelen op de 1 kilometer winkelplezier ook de mogelijkheid de kapper te bezoeken en niet noodzakelijk het winkelgebied verlaten voor de kapper.

 2. De laatste keer dat ik het aantal kapperszaken in de Breestraat telde kwam ik op een aantal van, als ik het mij nog goed herinner, zestien of zeventien. Dan kan de Haarlemmerstraat natuurlijk niet achterblijven. Misschien ook meer nagelstudio’s, tattoozaken, belwinkels, enz. De binnenstad knapt daarvan en van nog meer slechte horeca echt op. Krijgen we nu dagelijks een dom voorstel uit de gemeenteraad of van het college?
  .
  Van CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie kunnen we bijna alles verwachten, zolang het maar wat schuift. Maar nee, Bleijie, de meeste “mensen die hard werken voor hun geld” doen dit niet in de detailhandel. Ook kappers niet, schoenmakers niet, en de meeste anderen ook niet, ook al verkopen ze als nevenactiviteit wel eens een flesje haarwater of een paar inlegzolen. Detailhandel heeft als hoofdactiviteit de rechtstreekse levering van fysieke goederen aan consumenten voor persoonlijke gebruik, gewone winkels dus. De levering van diensten aan ondernemers door een politicus is dus evenmin detailhandel.

 3. Dit noemen we de GIGS economie onderhouden. Oftewel lage loon baantjes creeren om het werkloosheidscijfer in dit land omlaag te lullen. En natuurlijk om de onvermijdelijke leegstand her en der in de stad door het oprukken van de online veramazonisering dezer wereld te maskeren.
  Gevestigde orde en volkslied “Heil Nederland” partij CDA ruikt zijn kansen voor maart 2018. En zet haar Pinnochio’s met hun lange neus weer tijdig in. Is Haantje-de-Voorste dadelijk ook van de partij?

 4. Eric van 't Groenewout op

  ‘Hubert’ was toch voorstander van kleinschalige ondernemingen? Wat is er mis met een kapperszaak? En anders dan zijn zoveelste scheldpartij doet vermoeden, gaat het hier niet om het creëren van lage loon baantjes maar om een kapperszaak die zonder gemeentelijke bemoeienis in de Haarlemmerstraat is gevestigd. Wat is er mis mee als deze kapper wellicht een laag salaris heeft? Kijkt ‘Hubert’ neer op hardwerkende mensen die wellicht hooguit modaal ontvangen? Hoe weet ‘Hubert’ dat deze kapper niet veel geld verdient, heeft hij de belastingaangifte bekeken? En werkloosheidscijfers naar beneden lullen…? Tja, een kapperszaak meer of minder zal niet echt van invloed zijn op de landelijke werkloosheidsstatistieken.
  Frits 2017: als kappers zich niet op de Haarlemmerstraat mogen vestigen, is het logisch dat zij zich zo dicht mogelijk in het centrum vestigen waar dat wel mogelijk is en waar ook de meeste aanloop is, nml. de Breestraat. De barbier is een oud en eerzaam beroep. Mooi toch dat er een stuk of 14 in de Breestraat zitten? Als er geen markt voor is, verdwijnen ze vanzelf. Kennelijk is er een (groei!)markt voor. Sommige kapperszaken hebben een regionale bekendheid: het is goed voor de stad dat deze zaken mensen naar het centrum weten te halen. Diverse kappers verlenen ook hun diensten aan de zorgsector. ‘Hubert’ heeft groot gelijk dat daarmee niet veel geld wordt verdiend, maar deze vorm van dienstverlening heeft een hoge sociale waarde. Lang leve de hardwerkende kappers van Leiden!

 5. Er is niets mis met kapperszaken, kleine hardwerkende ondernemers en banenscheppers. Uiteraard trekt onze jazz pinnochio 12/13 alles weer uit zijn verband. Dossierkennis NUL, kijk maar zijn omstreden (soms bijna criminele) uitspraken tav de bevolking in de Stevenshof en de inpassing van de Rijnlandroute. Het gaat in deze stad om een overkill aan horeca, kledingwinkels, coffeeshops, kappers, bloemenwinkels, patatzaken om een paar hm2. En de blurring en branchevervaging hiervan zoals gevestigde orde partijen als het CDA willen. Niets mis met deze ondernemers en hardwerkende NL’ers. Zij zijn nodig in onze samenleving en verdienen er een boterham mee. Wat deze stad en dit land nodig heeft is een sterke kenniseconomie. Die hebben we in Leiden: Bio Science Park. Zet daar al je energie op in, de middenklasse die hier werkt gaat heus wel naar die hardwerkende kapper(s) waarvan er in Leiden nu wel genoeg zijn. Want een (lokale) economie is sterk als er genoeg middenklasse is.
  Zo af en toe een kapper op de Haarlemmerstraat en elders, geen probleem. Maar niet zoals in andere steden om de 10 m zo’n zaak, waarvan soms het interieur niet om aan te zien is. Dat komt de “look” van deze stad niet ten goede. Daar worden niet Bleijie van.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline