Lemmy's en de Vergulde Kruik in Café top 100

In de landelijke Café Top 100 die Misset horeca jaarlijks opstelt staan twee Leidse kroegen. Lemmy’s aan de Morsstraat bezet plek 67 en op nummer 81 staat café De Vergulde Kruik aan de Haarlemmerstraat.

Lambert Vos van Lemmy’s bier- en whiskycafé runt de zaak al sinds 1994. “Het eenvoudige terras is druk als de jury langskomt, waardoor de zaak aandacht trekt. Ook binnen is het druk met vooral jongeren die aan statafels hangen, niet gek in een studentenstad als Leiden. Vos staat alleen en doet dan ook niet aan bediening aan tafel”, zo lezen we in het juryrapport.

Zowel binnen als buiten is de zaak rijkelijk voorzien van bierreclames, aangevuld met krijtborden waarop de ruim 150 bieren worden aangeprezen. Vos kent ze allemaal en kan goed adviseren. Hij vraagt naar de smaakvoorkeur, geeft enkele suggesties en kiest er één om in een proefglaasje te serveren. Die is meteen raak: La Dixième van de lokale brouwerij Leidsch Bier. Die komt keurig getapt, zoals Vos alles in zijn bedrijf keurig voor elkaar heeft.

De Vergulde Kruik werd beoordeeld net toen de Haarlemmerstraat was opgebroken. “En dan moet je af en toe een beetje improviseren wanneer je het voor een belangrijk deel moet hebben van passanten. Dat ging ze prima af. Op Facebook staat een foto met als bijschrift dat het terras van ‘Beachclub De Kruik’ geopend is. Precies twee tafels met stoeltjes staan op een paar rubberplaten. Dan heb je gevoel voor humor”, zo meldt de jury.

Op een ander moment wordt er een BBQ voor de deur georganiseerd. Binnen is gelukkig alles nog steeds bij het oude. Dit is een echte caféklassieker, die dankzij het doorleefde interieur historie ademt. Tijdens een bezoek weet de bardame van dienst duidelijk van wanten. In haar eentje bestiert ze zowel de bar als het (kleine) terras en de gasten die aan de verschillende tafeltjes zitten. Dat doet ze kundig en met duidelijk plezier.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×