FIOD start witwasonderzoek na vondst honderdduizend euro cash

De FIOD heeft op 31 oktober en op 7 november in twee strafrechtelijke onderzoeken doorzoekingen gedaan in drie woningen in Leiden, Rockanje en Delft. Het gaat om onderzoek naar een man van 66 en twee broers van 49 en 46 jaar. Zij worden verdacht van het niet verstrekken van informatie aan de Belastingdienst en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting.

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale administraties. In de woning in Leiden is 100.000 euro contant geld gevonden. Het ging om briefjes van 100, 200 en 500 euro. Naar de herkomst van dit geld is een witwasonderzoek gestart. De verdachten zijn niet opgepakt, wel is administratie meegenomen.

Al in 2015 heeft de Belastingdienst een verzoek gedaan aan de Zwitserse overheid over enkele Nederlandse rekeninghouders van een Zwitserse bank. De Belastingdienst heeft van de Zwitserse overheid informatie over hen ontvangen en de betreffende rekeninghouders vervolgens om nadere gegevens in inlichtingen gevraagd. Ze hadden het vermogen op de buitenlandse rekeningen niet opgenomen in hun aangifte inkomstenbelasting.

De drie verdachten hebben daardoor niet voldaan aan de wettelijke verplichting om de gevraagde informatie aan de Belastingdienst te verstrekken. Ze worden verdacht van het opzettelijk niet verstrekken van gevraagde gegevens en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting.

De FIOD heeft van de Belastingdienst gegevens ontvangen over de drie mannen en is daarom nu met de twee strafrechtelijke onderzoeken gestart.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×