Einde preventief toezicht gemeente Voorschoten in zicht

Met 14 stemmen voor en vijf tegen heeft de Voorschotense gemeenteraad gisteravond ingestemd met de begroting die het college de raad had voorgelegd. Helemaal van harte ging dat niet. De gemeente moet fors bezuinigen en over de invulling van die bezuinigingen viel eigenlijk nauwelijks te praten.

Chris de Waard sprak na afloop van de begrotingsraad met raads- en collegeleden.

Keer op keer hamerde wethouder Daan Binnendijk (CDA, financiën) erop dat zijn begroting de enige weg was naar het opheffen van het preventief toezicht van de provincie Zuid-Holland. “Ik heb echt waardering voor al het werk dat u duidelijk heeft gestoken in alle voorstellen maar het gaat niet alleen om zwarte cijfers”, zo herhaalde hij nog maar weer eens. “De provincie wil ook daadkracht van u zien. Als het kon had ik hun spelregels in spiegelbeeld op uw buik getatoeëerd”.

Aan het einde van een lange vergadering die al om 13.00 uur begon kon Binnendijk rond 21.30 uur opgelucht ademhalen. Met vijf stemmen tegen, die van GroenLinks, de PvdA, de SP en het lid Aisia Okma van D66 werd de begroting aangenomen en kon Binnendijk een berichtje naar het provinciehuis sturen.

Hoewel de provincie vooraf niet heeft beloofd om het toezicht op te heffen, gaat iedereen daar nu wel van uit. Het was de belangrijkste voorwaarde voor opheffing van het preventief toezicht en daaraan is voldaan nu de begroting met een flinke meerderheid is omarmd en de Voorschotense financiële positie de komende jaren weer gaat verbeteren. Als het toezicht inderdaad stopt is dat per 1 januari 2018.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×