De keukenploeg op de foto met de streekproducenten die werden voorgeschoteld. (Foto: PR).

Giele waldbeantsjes en Weipoortse boter op streekproductenevenement

Ruim vijftig horecaprofessionals bezochten deze week het streekproductenevenement van Duurzame Horeca Leiden en omstreken. Ze konden kraampjes bezoeken van twaalf streekproducenten, kregen een viergangenlunch die voor 90 procent uit streekproducten bestond geserveerd en een tas met informatie en cadeautjes mee naar huis.

Bekende streekproducten uit Zuid-Holland zijn natuurlijk kaas en zuivel, maar er is veel meer. Deze week kregen chefkoks en restauranthouders alles letterlijk voorgeschoteld in Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Van ‘giele waldbeantsjes’ tot uienchutney, Weipoortse boter, stoofperen en lokale biertjes.

In West-Nederland creëren juist de kleinschalige boeren, tuinders, bakkers, patissiers en brouwers de meest verfijnde smaken. De giele waldbeantsjes (gele boontjes) en krombekken (witte boontjes) verrasten alle aanwezigen bij de lunch. De eerste soort was verwerkt in een kruidige salade met Groene-Hart hangop van kwark, de tweede in een smeuïige hummus met knoflook. “De reguliere groothandels en supermarkten verkopen vooral peulvruchten uit China, compleet met kartonsmaak”, zegt Carien Overdijk van de Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken. “Wat je ver haalt kan misschien wel lekker zijn, maar wat je dichtbij haalt is tegenwoordig vaak veel beter”.

Ook voor het milieu is dichtbij inkopen veel beter. Het scheelt veel ‘voedselkilometers’ en daarmee CO2-uitstoot van diesel of kerosine. Het bespaart bovendien CO2-uitstoot door minder langdurige koeling, minder overslagpunten en minder verpakkingsmateriaal. Daarnaast zijn kleinschalig geproduceerde polderproducten vaak ook beter voor de biodiversiteit en het dierenwelzijn (buitenkoeien) en bevatten ze minder chemicaliën dan producten van ver.

De grootste aanbieders van producten uit de Zuid-Hollandse polders zijn De Groene Hart Coöperatie en de Zoeterwoudse winkel Boer en Goed. De Coöperatie vertegenwoordigt 35 boeren en telers die mooie en bijzondere zuivel (zelfs blauwe kaas, drinkyoghurt en weidrankjes) produceren. Maar ze hebben óók groenten, fruit en ambachtelijke producten (zoals jams, sappen en walnotenolie).

De winkel Boer en Goed, naast La Place bij de A4-afslag Zoeterwoude, voert weer andere kazen (en zelfs een veganistische), maar ook een verrassend assortiment lokale snoeperijen, sauzen en chutneys.

Particulieren kunnen de Groene Hart producten vinden via Groenehartstreekproducten.nl, in de winkel van Boerengoed.com en op woensdagmiddag in De Buurderij aan de Doezastraat in Leiden. “En, zo hopen we, binnenkort ook in véél meer restaurants”, besluit Overdijk van de stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×