Vanaf vrijdagochtend 17 november worden er weer tweewekelijks wilgentenen geoogst in polderpark Cronesteijn. Zowel voor natuur- als cultuurhistorie-geïnteresseerden is dat een bijzondere kans. (Foto: Duurzaam Leiden).

Griendwerkers gezocht in polderpark

Altijd al willen werken in een historische context én in de buitenlucht? Vrijdag 17 november gaan vrijwilligers weer twee-wekelijks actief aan de slag in het griend in polderpark Cronesteijn. Men begint om 09.30 uur (tot een uur of 14.00) met het knippen en zagen van griendhout en het bundelen van takken. Verzamelpunt is bij de ingang van de Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteijn.

Een griend is een wilgenplantage oftewel een wilgenhakhoutbos. De wilgen worden eens in de 2 á 3 jaar in de winter gekapt om de ‘tenen’ (takken) te oogsten. In het voorjaar groeien de takken weer aan. Grienden zijn niet alleen belangrijk vanwege hun natuurlijke waarden, maar ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt. De buigzame takken werden vroeger gebruikt voor manden, hekjes, bonenstaken en oeverbescherming.

Grienden hebben bijzondere flora en fauna. Veel planten en dieren vinden een leefplek in de wilgen. In de veelal holle wilgen leven holenbroeders, zoals de steenuil. In en op de knotten groeien onder andere eikvarens en verschillende mossoorten. Ook insecten voelen zich thuis in de grienden: voedsel voor vogels!

Recreatienatuur bestaat niet eens zó lang. Natuur is langer functioneel bekeken. Natuur leverde grondstoffen. En sommige natuurlijke grondstoffen hadden tijd nodig om te groeien. In het kader van een vooruitziende blik: in 1386(!) plantte men in Oxford een eikenbos aan in de veronderstelling dat in de verre toekomst de eikenhouten balken van de College Hall zouden moeten worden vervangen. Een mooi verhaal (en ook niet hélemaal waar). Wel waar is dat hout als geriefhout in zogeheten productiebossen werd aangeplant. Ook bij oude boerderijen is zulk ruimtegebruik terug te vinden in het landschap, bijvoorbeeld in de vorm van pest- of miltvuurbosjes.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×