Helemaal zonder Leidse sleutels is de raadzaal in het stadhuis nu ook al niet. Op de stoelen van het college staat een trotse leeuw met het Leidse wapen. (Foto: Ayman Ghoujal).

Geen Leidse vlag of volkslied in raadzaal

Er komt geen Leidse vlag in de raadzaal van het stadhuis en ook worden de gemeenteraadsvergaderingen in de toekomst niet begonnen met het zingen van het Leidse volkslied ‘Leiden. Stad van mijn hart’.

Het leek CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie een goed idee om de Leidse identiteit te benadrukken. “Wat zou er nou mooier zijn om in het huis van de democratie waar we over de toekomst van onze mooie stad beslissen, om de sleutels, dat symbool van de Leidse identiteit op een mooie manier terug te laten komen. Maar hij kreeg er de handen niet voor op elkaar bij zijn collega-raadsleden.

Chris de Waard in gesprek met CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie en met burgemeester Lenferink over Leidse symbolen in de raadzaal.

In het verleden stelde VVD-raadslid Margreet van Wijk ook al eens voor om een portret van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in de raadzaal te hangen. Ook dat idee viel niet in vruchtbare aarde. Toen niet en nu niet, want de VVD haalde dit plannetje ook weer van stal in deze discussie.

Er gaat overigens wel degelijk iets gebeuren met het voorstel van het CDA Leiden. Het stadhuis wordt binnen afzienbare tijd gerestaureerd en daarbij wil burgemeester Lenferink meteen het spreekgestoelte van de raadzaal laten vervangen. Het huidige katheder ziet er eigenlijk niet uit en past niet in de monumentale raadzaal. Een nieuw exemplaar moet wel die sfeer gaan uitademen en daar past het Leidse wapen als versiering prima bij.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×