Eerder deze week werden de schaaldaken geplaatst. (Foto: Buro JP, J.P. Witteman).

Verbouwing Lakenhal vordert gestaag

Deze week zijn zeven zogenaamde schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal geplaatst. Met een grote kraan werden de 30 ton wegende betonelementen op hun plaats gelegd. “Een spectaculair gezicht”, zegt directeur Meta Knol die spreekt van een mijlpaal. “Vanaf nu kunnen we verder de hoogte in”.

Minke Schat van de Lakenhal gaf vanmorgen een rondleiding aan Chris de Waard door het museum in verbouwing.

(Foto’s: Chris de Waard).

Bovenop de grote tentoonstellingszaal die grenst aan de Lammermarkt worden drie verdiepingen gebouwd. Daar komen de kantoren voor het personeel van het museum. De bouw daarvan begint binnenkort. Tegelijkertijd wordt begonnen met het metselwerk. Knol: “We zien uit naar de voltooiing van de bijzondere nieuwe gevel aan de Lammermarkt. Het hoogste punt zal naar verwachting in het vroege voorjaar van 2018 worden bereikt”.

Museum De Lakenhal opent in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de oude ‘Laecken-Halle’, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt Harmensz. van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ (1924) van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land.

In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding, met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

(Foto’s: J.P. Witteman, Buro JP).

Restauratie en uitbreiding
Museum De Lakenhal is momenteel gesloten in verband met de restauratie en uitbreiding. Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg, voert de bouwwerkzaamheden uit in samenwerking met Homij Installatietechniek. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam tekent voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architecten uit Londen is verantwoordelijk voor de restauratie van het monumentale museumgebouw.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×