Paul Dirkse werd eerder al gekozen als lijsttrekker van D66. Nu volgt de rest van de kandidatenlijst. (Foto: Chris de Waard).

D66 Leiden presenteert advies kandidatenlijst

D66 Leiden heeft het advies voor de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor 21 maart 2018 openbaar gemaakt. Bij D66 stellen de bijna 800 leden van de afdeling Leiden de definitieve lijst via een elektronische stemming vast. Daarbij heeft ieder lid hetzelfde stemrecht.

D66 is op dit moment met 12 van de 39 zetels de grootste partij in de Leidse raad en komt met de maximale lijst van 50 kandidaten. Hiervoor zijn 58 mensen in beeld. Voorzitter Jeroen Slobbe van D66 Leiden noemt het fantastisch om te zien dat zoveel Leidse leden zich willen kandideren voor de lokale politiek. “De commissie heeft bij haar advies niet alleen gekeken naar de individuele kwaliteiten van de kandidaten, maar adviseert bovenal een groep mensen die als een goed team kan opereren. Jong en oud, man en vrouw, ervaren en nieuw, met verschillende achtergronden en competenties.”

De groep van de bovenste 15 namen die nu openbaar is gemaakt bestaat uit negen nieuwe mensen en zes zittende raadsleden. In de top acht van het stemadvies zijn drie nieuwe namen opgenomen. Dat had de afdeling eerder al zo besloten om voor vernieuwing te zorgen. De jongste kandidaat is 28 jaar, degene met de langste levenservaring 61.

Lijsttrekker Paul Dirkse is blij met het advies voor de lijst: “Alle kandidaten uit dit team verbinden zich op hun eigen manier aan de Leidenaren. In dit advies staan kandidaten die ieder vanuit hun eigen achtergrond en ervaring de stad kennen. Een divers team, in alle opzichten.”

De vernieuwing die in de top 15 wordt doorgevoerd, betekent ook het afscheid van verschillende bekende raadsleden. “Dat doet zeer. Want dit zijn allemaal zeer goede raadsleden, die de afgelopen jaren veel werk hebben verricht en die nog altijd gemotiveerd waren om door te gaan”, zegt bestuurslid Talentontwikkeling bij D66 Leiden Hermine Klein.

Namen die niet meer voorkomen in de bovenste 15 van de lijst zijn onder meer de huidige fractievoorzitter Jeffrey van Haaster en de raadsleden Annemieke Strijers, Farokh Tahmasian, Fleur Spijker en Timo Gubbens. Voor hen geldt dat ze zichzelf niet meer verkiesbaar hebben gesteld.

Raadslid Peter Bootsma is een van de twee raadsleden die tegen hun zin niet op de advieslijst is gezet. “Ik sta niet in het advies van 50, maar ga nog steeds voor een verkiesbare plek,” laat hij weten. Vier jaar geleden werd hij ook al op een onverkiesbare (16e) plek gezet. De leden besloten vervolgens anders en stemden hem naar plek 6, waardoor Bootsma alsnog een plek in de raad veroverde.

Anneloes Wassenaar is het tweede zittende raadslid dat geen verkiesbare plek is toebedacht. “ik sta op plek 25, dat had ik graag anders gezien”, zegt Wassenaar die niet gaat proberen om via de leden van D66 Leiden alsnog op een verkiebare plek te komen: “Ik begrijp de keuze die is gemaakt. Ik zou natuurlijk wel blij zijn als ik nog wat plaatsen stijg. Dat zie ik dan als waardering voor de afgelopen periode.” Wassenaar hoopt in maart volgend jaar wel via voorkeurstemmen alsnog een plekje in de raad te verwerven.

De leden van D66 Leiden ontvangen vandaag het complete lijstadvies met toelichting en alle informatie over de kandidaat raadsleden. Ook krijgen ze een link om elektronisch te kunnen stemmen en hebben vervolgens tien dagen de tijd om te stemmen. Op 30 november wordt de definitieve kandidatenlijst bekend gemaakt.

Lijstadvies (top 15):

1. Paul Dirkse (gekozen door de leden als lijsttrekker)
2. Vahit Köroğlu
3. Susannah Herman
4. Amela Halilovic
5. Marc Gaulard
6. Lodi van Brussel
7. IJsbrand Olthof
8. Francien Zeggelt
9. Sander van Diepen
10. Cor Arnoldus
11. Eric Krijgsman
12. Antje Jordan
13. Nils ter Braake
14. Liang de Beer
15. Branko van Loon

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×