Snijteam Naturalis werkt aan ontleden dwergvinvis

Het zogenaamde snijteam van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft in Harlingen een dode dwergvinvis ontleed. Het ruim acht meter lange dier dier dreef waarschijnlijk al zes tot acht weken dood op zee en verkeerde in vergaande staat van ontbinding. Waarschijnlijk is het dier aangevaren.

Eergisteren werd het rottende karkas naar de NIOZ haven (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) op Texel gebracht. Vervolgens ging het voor destructie naar Harlingen. Gisteren is het snijteam van Naturalis naar Harlingen afgereisd en werd het dier ontleed. Daarbij stuitten de onderzoekers nog op een verrassing: een foetus van ongeveer 1.70 meter lang.

Het skelet is nog redelijk compleet. de neus was enigszins beschadigd en een deel van de onderkaak mist. De komende tijd wordt het skelet verder geprepareerd om vervolgens aan de collectie van het Naturalis Biodivericity Center toegevoegd te worden.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.