PvdA-politici Marleen, Gijs, Anna en Martijn namen voor de Dag van de Ondernemer een kijkje bij enkele bedrijven in Leiden. (Foto's: PvdA Leiden).

PvdA op stage bij Leidse ondernemers

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Tijdens dit initiatief van MKB Nederland staan de ruim 1,5 miljoen ondernemers die Nederland telt centraal. Zij worden vandaag bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen.

Ook in Leiden zijn vele ondernemers actief die elke dag voor werkgelegenheid en een levendige stad zorgen. Om de Leidse ondernemers in het zonnetje te zetten, liep de Leidse PvdA stage bij drie ondernemers in de stad: Hoppezak, Hof van Sijthoff en Ilias Delicatessen.

“Alle drie de ondernemers die we als PvdA bezochten, doen meer dan alleen geld verdienen,” zegt PvdA-duoraadslid Marc Newsome. “Ze voegen maatschappelijke waarde toe. Ilias Delicatessen is een sociale huiskamer midden op de markt, Hoppezak de ‘verkleedkist’ voor vele Leidse evenementen en Hof van Sijthoff biedt mensen met een beperking kans op werk en zekerheid. Voor de PvdA gaat ondernemen over meer dan alleen welvaart: ondernemingen die een sociale functie vervullen en maatschappelijke waarde toevoegen hebben voor de partij een streepje voor.”

Kans op werk voor mensen met een beperking
Fractievoorzitter Gijs Holla en lijsttrekker Marleen Damen liepen een dag mee bij Hof van Sijthoff in de Doezastraat, waar mensen met een beperking worden opgeleid om door te stromen naar de horeca. De lunchroom werkt met allerlei (horeca)ondernemers samen en is een echte huiskamer voor de buurt. Gijs bekwaamde zich tijdens zijn stage in het bereiden van de perfecte uitsmijter en Marleen maakte verse lemon curd.

Gijs: “Het was geweldig om hier een dag mee te lopen. De mensen van Sijthof maken Leiden elke dag socialer. Ik heb bewondering voor hun geduld en enthousiasme waarmee ze de collega’s helpen die bijvoorbeeld autistisch of doof zijn.” Marleen vult aan: “Het is inmiddels geen geheim meer dat ik fan ben van ondernemer Hiske. Hof van Sijthoff is een plek van ontmoeting voor de buurt en de collega’s die er werken zitten vol bijzondere verhalen. Sijthoff is met recht een sociale onderneming. Daar kan Leiden trots op zijn.”

Meewerken met de drager van de erepenning
Duoraadslid Martijn liep een dag mee bij Hoppezak op de Pieterskerkgracht. Zij kregen dit jaar de erepening van de stad Leiden, omdat ze al 100 jaar een begrip in de stad zijn. De ‘verkleedkist van Leiden’ is betrokken bij elk evenement in de stad, van drie oktoberfeest tot de herbegrafenis van Diederik van Leyden. Martijn werd hard aan het werk gezet: “Ik hielp André met het poetsen van de koperen staffen van Sinterklaas. Hoppezak is druk met de voorbereidingen voor vijf december. Ook bediende ik samen met Patricia de klanten die de hele dag in- en uitlopen. Ik was onder de indruk van het vakmanschap tijdens mijn stage. Hoppezak is een terechte drager van de erepenning.”

Ilias: een praatje voor iedereen
Raadslid Anna van den Boogaard stond op de markt, bij Ilias Delicatessen. Anna: “Tijdens mijn wekelijkse zaterdagrondje op de markt is de kraam van Ilias altijd al een van mijn favorieten. Nu stond ik een keer aan de andere kant van de kraam. Ik hielp Linda, die de kraam met vers eten bemand.”

Anna zag een gevarieerd publiek langs de kraam komen en hielp allerlei mensen: van expats en toeristen tot oudere alleenstaande mensen en gezinnen die eens een avond geen zin hebben om te koken. Anna: “Het viel me op dat er bij Ilias achter de kraam onwijs hard wordt gewerkt, maar tegelijkertijd is er altijd ruimte voor een vriendelijk woord en een lolletje voor elke klant. Daarmee zijn ze een soort buurtcafe op de markt. Ze vervullen echt een sociale functie.”

 

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×