Wethouder Hans Rasch (rechts) overhandigt de eerste regenton aan familie De Vrij. (Foto: Gemeente Voorschoten).

150 regentonnen helpen bij reguleren wateropvang in Vlietwijk

De regenton staat symbool voor slimmere opvang van regenwater. Door regenwater van het dak van de schuur of achterkant van woningen op te vangen, gaat er minder water naar het riool. daardoor wordt de kans op overstroming verkleind. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenval en dus zijn alle maatregelen welkom die ervoor zorgen dat hemelwater gefaseerd in de bodem kan zakken. Bovendien kan het water uit de ton tijdens drogere periodes gebruikt worden voor de tuin.

Om overlast van hevige regenval te beperken, staat de herinrichting en de rioolvervanging van de wijk Vlietwijk daarom in het teken van goed waterbeheer. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de aanleg van een geheel nieuw gescheiden rioolsysteem. “Maar het is het niet voldoende om alleen maatregelen te treffen in de openbare ruimte,” zegt wethouder Hans Rasch van ONS Voorschoten. “We vragen ook aan de bewoners om een steentje bij te dragen.”

Vlietwijkers konden zich daarom inschrijven voor een regenton van 100% gerecycled plastic. 150 huishoudens deden dat. Een regenton is een simpele maar doeltreffende oplossing en zorgt voor een buffer van wel honderd liter water in de tuin. Rasch: “Zo vangen we nu met elkaar toch heel veel liters water op die anders het riool zouden instromen. Door het installeren van de regentonnen in de achtertuinen hebben de bewoners bij elkaar een opslagcapaciteit van 15.000 liter gecreëerd.” Rasch hoopt dat de actie ook andere bewoners zal inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen.

Andere maatregelen die bewoners kunnen nemen om wateroverlast tegen te gaan zijn het vervangen van tegels in tuin door groen, het plaatsen van ondergrondse infiltratiekratten en het plaatsen van grindpalen in de tuin.

Meer informatie en uitleg staat op www.hohohoosbui.nl.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×