SIB Leiden organiseert congres 'Is de staat up to date?'

De Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) Leiden organiseert op vrijdag 24 november een lustrumcongres in Museum Volkenkunde. Het thema is ‘Is de staat up to date?’ In vier verschillende fora wordt dieper ingegaan op dit onderwerp.


Jos Moesman sprak met Arend van Vuren van de Lustrumcongrescommissie over het congres.

Niet-statelijke actoren, zoals bedrijven en organisaties maar ook individuen, worden steeds belangrijker ten opzichte van de staat. ‘Denk aan een groep buren die een Whatsapp buurtpreventiegroep opzetten. Of aan hackers die met ransomware computers op slot gooien’, zegt Arend van Vuren van de Lustrumcongrescommissie.

Andere voorbeelden zijn terroristische organisaties als IS, die dreigen met aanslagen, en multinationals die samenwerken met de overheid op gebied van ontwikkelingssamenwerking maar ook via lobbyen invloed proberen uit te oefenen op het regeringsbeleid.

Dat de rol van deze groepen ten opzichte van de staat verandert, brengt zowel kansen als bedreigingen met zich mee. In vier fora wordt een onderwerp nader bestudeerd met behulp van een expertpanel. De onderwerpen zijn de staat van digitale veiligheid, de staat van multinationals als ontwikkelingswerkers, de staat van grensoverschrijdend lobbyen en de staat van de strijd tegen terroristische organisaties.

Het congres wordt ingeleid door enkele key not speakers. Van Vuren: “NOS-journalist en formatievlogger Joost Vullings gaat in op de eerste weken van de nieuwe bewindspersonen van kabinet Rutte III, en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve komt spreken over zijn ervaringen.” Daarnaast geven directeur van Amnesty International Eduard Nazarski en directeur van Europol Rob Wainwright een speech vanuit hun expertise.

Normaal gesproken is een congres van de studentenvereniging alleen toegankelijk voor (oud)leden. Bij het komende lustrumcongres wil SIB Leiden meer geïnteresseerden welkom heten. “De onderwerpen zijn heel erg actueel. Het is goed om dit niet alleen in de studentenwereld te bespreken”, zegt Van Vuren.

Het congres is op vrijdag 24 november 2017 van 12:00 uur tot 18:00 uur in Museum Volkenkunde.

Deelname kost €5,50, hierbij zijn lunch, drinken en een borrel bij inbegrepen.

Aanmelden kan tot en met donderdag 23 november 2017 via www.sibleidenlustrum.nl.

SIB Leiden bestaat op 30 november 70 jaar en viert het lustrum onder andere met het lustrumcongres. Daarnaast zijn er nog andere (besloten) activiteiten, zoals een Lustrumgala.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×