Onthulling van de nieuwe Leidse Muurformules

Je hebt ze waarschijnlijk wel eens gezien in het stadscentrum, de muurformules. In navolging van de succesvolle muurgedichten besloten initiatiefnemers Ivo van Vulpen en Sense Jan van der Molen ook formules op de muren aan te brengen. Het werd volgens hen tijd dat ook de minstens zo succesvolle bètawetenschap in het Leidse stadsbeeld vertegenwoordigd werd. De gemeente omarmde het plan en een jaar geleden werden de eerste formules van bekende Leidse natuur- en sterrenkundigen geplaatst. Samen met de kunstenaars van stichting TEGENDBEELD werden deze schilderingen gerealiseerd. Volgens de initiatiefnemers is de schoonheid van een formule dan ook te voelen zonder hem precies te begrijpen.

Op woensdag 22 november werden drie nieuwe muurformules officieel onthuld, samen met de nieuwe website muurformules.nl. De bijeenkomst vond plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. De middag werd geopend door beide initiatiefnemers en vervolgens sprak wethouder Robert Strijk enkele mooie woorden over de betekenis van deze formules. Vervolgens onthulde de wethouder de nieuwe website muurformules.nl. 

 

Voor de presentatie van de drie nieuwe muurformules waren drie deskundigen gevraagd die deze formules vakkundig uit konden leggen. Zo was voor het uiteenzetten van de Lorentzcontractie Prof. Jan-Willem van Holten aanwezig, Dr. Jet Katgert-Merkelijn sprak over de Oortconstanten en wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout vertelde het verhaal van Samuel Goudsmit en zijn formule van de Elektronspin. De wetenschappers waren in staat de formules voor iedereen begrijpelijk te maken en het publiek te boeien met indrukwekkende achtergrondverhalen. De middag werd afgesloten met een borrel in café het Pakhuis.

Afbeelding: Facebook – Natuurkunde Universiteit Leiden

Elke formule is te bewonderen op verschillende stadsmuren verspreid door de stad. Kijk voor de locaties op de website muurformules.nl.

 

 

Je hoort Daan van Veen in gesprek met initiatiefnemers Ivo van Vulpen en Sense Jan van der Brink over de nieuwe muurformules. Vervolgens gaat hij in gesprek met wethouder Strijk van onder andere Cultuur over de visie van de gemeente Leiden over de muuformules.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×