Wethouder Paul Laudy onderging als eerste de Virtual Reality Tour door de Lorentz. (Foto's: Reanne van Kleef).

Eerste kijkje in Lorentz met Virtual Reality Tour

Wie een blik op het bouwterrein van de Lorentz bij Leiden Centraal werpt, ziet op dit moment hoogstens de contouren van het nieuwbouwcomplex en het dak van de fietsenstalling waar over een aantal jaar 4800 fietsen kunnen staan. Toch kreeg een handje vol betrokkenen gisteren al een levendige rondleiding door het complex. Met behulp van de gedetailleerde 3D bouwtekeningen ontwikkelde ingenieursbureau ABT een Virtual Reality Tour die moet helpen bij de bouw zelf, maar bijvoorbeeld ook potentiële huurders van dienst kan zijn.

Bouwwethouder Paul Laudy was de eerste die de VR-bril op mocht zetten. “Heel gaaf dat dit tegenwoordig zo kan. Het is net alsof je midden in het gebouw loopt of ervoor staat op straat. Echt heel indrukwekkend.” Wat Laudy betreft is het een goed idee om dit bij meer projecten in de stad te ontwikkelen. Volgens ABT valt het met de kosten wel mee, mits er al gedetailleerde 3D tekeningen zijn.  Het is dan een kleine stap om er vervolgens een VR-tour van te maken.

Het grote publiek kan geen gebruik maken van de VR-tour, maar er komt wel een filmpje beschikbaar. “Geïnteresseerden kunnen daarin zien wat wij nu ook gezien hebben”, vertelt Stefan de Ruijter van Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling. “Het is helaas te complex om alle gebruikers hier hetzelfde te laten ervaren.”

Oplevering naar voren

Volgens De Ruijter gaat het goed met de bouw van de Lorentz. “Het is een logistieke uitdaging om zo in de stad en tegenover het station te bouwen. Zeker onder de grond weet je van te voren niet wat je tegen gaat komen. Maar het gaat allemaal voorspoedig. ” De planning om de eerste fase af te ronden is half 2019, maar misschien wordt dat nog iets naar voren gehaald. De Ruijter: “Er is een ambitie bij bij het bouwteam om het eerder op te leveren, de toekomst moet uitwijzen of dat lukt.”

Vooral horeca

De zogenaamde ‘plint’ van de Lorentz is gereserveerd voor winkels. Het begint er wel steeds meer op te lijken dat dit vooral door horeca ingevuld gaat worden. Wethouder Laudy zwakt het een beetje af. “De invulling zal grotendeels uit horeca bestaan, maar niet uitsluitend. Ik mag nog niet zeggen welke bedrijven zich er gaan vestigen. Daar zijn ze nu druk mee bezig.” Enkele bekende namen die al een tijdje rondzoemen zijn fastfoodketen Five Guys,  Bagels & Beans en KFC.

De bouw van de Lorentz bij Leiden Centraal is in maart officieel van start gegaan. Daarmee is ook de herinrichting van het stationsgebied begonnen. In de Lorentz komen 173 middeldure huurwoningen, kantoorruimtes, winkels, een ondergrondse parkeergarage en een grote fietsenstalling.

Het bouwterrein van de Lorentz.

Leiden De Lorentz rijnsburgerblok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×