Plastic soep, Malariavaccin en Magneetgenezing

Deze week in de uitzending van Science071: Plastic problematiek op de stranden, verband tussen wetenschap en religie en potentieel nieuw vaccin voor malaria. Verder in het wetenschapsnieuws, redacteur Bryan van den Berg over opvangen van broeikasgas, beïnvloeding van het brein door magneten, uitsterven van de banaan, wormen op mars en kleuren van plastic.

Thijs Bosker vertelde deze week in de studio over een publieksonderzoek naar microplastics op stranden over de hele wereld. Mensen werden gevraagd om monsters van diverse stranden van de wereld mee te nemen/op te sturen zodat de hoeveelheid plastic gemeten kan worden.  Meedoen kan nog steeds. Kijk voor de instructies op de website van Thijs Bosker. In het interview hoor je meer over het onderzoek.

Infectioloog Meta Roestenberg kwam vertellen in de uitzending over een mogelijke doorbraak in de ontwikkeling van een malaria vaccin. Men test dit vaccin momenteel uit op gezonde proefpersonen en mocht het onderzoek voorspoedig verlopen dan zit er in de toekomst een test periode in Afrika, waar malaria een groot probleem is, aan te komen. 

https://soundcloud.com/sleutelstad/2017-11-29-infectioloog-meta-woestenberg-over-malarivaccin

Tijdens het wetenschapsnieuws vertelt redacteur Bryan dat we verslavingen en hersenziektes kunnen voorkomen door magneten. Wormen kunnen overleven op Mars. Plastic kunnen we in het onderzoek kleuren met kleurstof.  Opvangen van broeikasgas stap naar oplossing voor klimaatprobleem. De banaan wordt met uitsterven bedreigd door schimmels. Wil je hier meer over horen? Luister het fragment hieronder terug.

De wetenschapsvraag van deze week had een historisch tintje op wereld niveau. Evelien vroeg zich namelijk af of de toenemende wetenschappelijke kennis een afnemend effect heeft op religie op wereld niveau. We kunnen stellen dat religie als een grafiek met pieken en dalen functioneert. De Verliching veroorzaakte in de achttiende eeuw afname van gelovigen en dus een dal in de grafiek, maar in de toekomst wordt het geloof juist weer populairder en stijgt de lijn qua gelovigen.

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×