Nieuwe rotondes Merenwijk officieel in gebruik genomen

3

De twee nieuwe rotondes in de Merenwijk bij de IJsselmeerlaan en de Gooimeerlaan zijn vanmorgen officieel in gebruik genomen. De rotondes verbeteren de verkeersveiligheid en de groene inrichting zorgt voor een groene entree van de Merenwijk. Alle betrokkenen waren blij dat de rotondes er nu na ruim drie jaar eindelijk liggen.

In juli 2014 werd in de Leidse gemeenteraad al het besluit genomen dat de rotondes er moesten komen. Het college van burgemeester en wethouders vond dat in eerste instantie, na advies van een verkeerskundige, niet noodzakelijk. De verkeerssituatie was niet onvoldoende en de aanleg van de rotondes zou bijna een miljoen euro gaan kosten.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid) over de twee nieuwe rotondes.

In overleg met de wijk werd door VVD,  D66, PvdA en CDA een motie ingediend waarin het college werd opgeroepen toch rotondes aan te leggen. Raadsleden Dorien Verbree (VVD) en Eric Krijgsman (D66) waren bij de officiële opening aanwezig aan waren blij met het resultaat en met de goede samenwerking tussen gemeente, wijk en ontwikkelaar.


Raadsleden Dorien Verbree (VVD) en Eric Krijgsman (D66) over de nieuwe rotondes.

Aan het begin van het participatieproces rondom de nieuwe rotondes een aantal jaar geleden, bleek dat de Merenwijk nog geen goed centraal aanspreekpunt had. Daarom is de Wijkvereniging Merenwijk, inmiddels één van de meest actieve wijkverenigingen van Leiden, opgericht. Voorzitter a.i. Louis Eggen van de werkgroep Verkeer van de wijkvereniging was ook bij de opening aanwezig. Hij vond de samenwerking met de ontwikkelaar en de gemeente erg plezierig. Volgens hem is er goed geluisterd naar de wensen van de bewoners. Dat is terug te zien in de groene inrichting en in de driepotige lichtmasten die op de rotondes staan. De moderne invulling was een nadrukkelijk verzoek van de wijkbewoners en daar is na overleg ook nog budget voor gevonden.


Voorzitter a.i. Louis Eggen van de werkgroep Verkeer van Wijkvereniging Merenwijk over de nieuwe rotondes.

Nieuw boodschappenlijstje

De wijkvereniging maakte van de gelegenheid ook gebruik om wethouder Robert Strijk met een nieuw boodschappenlijstje op pad te sturen. Daar werd onder meer gevraagd naar een betere busverbinding naar de Kopermolen. De wethouder liet weten daarover met Arriva in gesprek te zijn, maar de ontwikkeling laat nog even op zich wachten. Wijzigingen in de dienstregeling worden maar eens per jaar doorgevoerd: in het tweede weekend van december. Daarvoor is het dit jaar te laat, omdat er ook nieuwe bushaltes geplaatst moten worden. De wijk zal daarom tot december 2018 moeten wachten op een nieuwe busverbinding.

 

Delen

3 reacties

  1. ingrid Pellikaan op

    Mijn inzien, zou in een wijk waar veel ouderen wonen, het nuttiger geweest zijn, om de bus routes aan te pakken, dat het nu zo gezegd te laat is, is volkomen geklets, dit punt staat al op de agenda/ verlanglijst vanaf dat die routes veranderd waren!

    De rotondes staan mooi, maar er was met de verkeersituatie niets mis!

  2. Gert Ringenoldus op

    Waar een wil is, is een rotonde en als Arriva zelf wat verzint trekken ze een zak over de halte en wachten ze echt niet tot december het jaar erop. Als de wethouder erop staat en Arriva zich realiseert dat ze niet alleen maatschappelijk van hun goede kant laten zien, maar ook nog heel wat meer ‘kaartjes’ gaan verkopen en de lijn dus rendabeler wordt, is er vast wel iets te regelen.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.