(Foto's: Reanne van Kleef).

Twee Leidse winnaars bij Rijnlandse Architectuur Prijs

De winnaars van de Rijnlandse Architectuur Prijs (RAP) 2017 zijn gisteravond bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Scheltema. Uit tien genomineerden ging Parkeergarage Lammermarkt er vandoor met de publieksprijs. Met 23 procent van de ruim 2600 stemmen bleef de diepste garage van Europa de Catharinabrug (20 procent) net voor. Studentenhuisvesting Langebrug won de juryprijs.


Reanne van Kleef sprak na afloop met de twee winnaars Dick Van Gameren van Mechano Architecten (studentenhuisvesting Langebrug) en Chris De Jonge van JHL Architecten (Parkeergarage Lamermarkt) over RAP 2017. Ondanks de blijdschap waren ze toch wel een beetje jaloers op elkaar, maar ook vol lof over elkaars projecten.

Ruim 2600 mensen uit de Leidse regio (en ver daarbuiten) brachten deze editie een stem uit op hun favoriete project, waarmee het record uit 2015 (2481 stemmen) werd verbroken. Opvallend is dat twee jaar geleden ook een parkeergarage aan het langste eind trok: Kustwerk Katwijk won toen de publieksprijs.

Juryraport

In opdracht van DUWO maakte Mecanoo in 2016 het ontwerp voor nieuwe studentenhuisvesting in het historische stuk Leiden aan de Langebrug. Zowel de stedenbouwkundige oplossingen, de stijlkeuzes en het historisch besef van het ontwerp worden geprezen door de jury. In het juryrapport staat beschreven: “De fijnmazige stedenbouwkundige opzet van het project vinden we van een hoge kwaliteit. (…) Het project past qua schaal en maat perfect in de context en door de nieuwe stegen ontstaan nieuwe routes in de stad.”

En: “Hier is een nieuwe manier gevonden het bestaande in een ontwerp op een bijzondere manier terug te laten keren in het heden, een mooie vondst als toevoeging aan een fijnmazige, diverse en mooi gematerialiseerde nieuwbouw als een handschoen passend in de historische binnenstad.” En dat was waar de jury naar op zoek was: “een geniaal idee dat met groot vakmanschap is uitgewerkt en consistent is terug te vinden in het gerealiseerde.”


Juryvoorzitter en kwartiermaker stadsstedebouwer Hilde Blank over de winnaars.

Onder leiding van kwartiermaker stadsstedebouwer Hilde Blank, had de jury uiteindelijk drie rondes nodig om tot een winnaar te komen. “Alle ingezonden projecten die ons zijn voorgelegd laten zien dat in de regio architectuur van hoge kwaliteit tot stand is gekomen in de laatste twee jaar. De moeite die we hadden om tot een keuze te komen is er ook een bewijs van. De regio kan trots zijn op de kwaliteit van de gerealiseerde ontwerpen en we roepen iedereen in de regio op deze lijn ook in de komende twee jaar door te zetten.

Twee bijzondere vermeldingen

Een bijzondere vermelding is er voor de Catharinabrug van Dp6 architecten en De Woonfabriek van Gaaga Studio for Architecture. De jury meldt: “de brug is van een geniale eenvoud, de slinger in de brug brengt de helling binnen de ontwerpeis maar zorgt ook voor zichtbaarheid vanuit de Haarlemmerstraat, een klassieke ontwerpvondst. (…) zeker ’s avonds is de brug een rustig sieraad in de stad.” En over de Woonfabriek: “De architect vinden we met dit resultaat een soort duivelskunstenaar – met al die verschillende wooneisen tot dit ontwerp komen is knap. De combinatie van oud en nieuw is overal spannend maar niet geforceerd.”


Bouwwethouder Paul Laudy mocht de publieksprijs uitreiken.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×