Vernieuwing is sleutelwoord bij kandidatenlijst D66 Leiden

12

Het team waarmee D66 Leiden de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 in gaat is bekend. Na het lijstadvies van 17 november konden de leden van de afdeling de afgelopen anderhalve week elektronisch hun stem uitbrengen. Zo’n dertig procent deed dat ook waarmee de definitieve lijst nu is vastgesteld.

Lijsttrekker is de huidige wethouder Paul Dirkse die al eerder werd gekozen na een lijsttrekkersverkiezing. Op plek twee staat nieuwkomer Amela Halilovic, op drie zittend raadslid Susannah Herman. Vahit Köroglu staat op plaats vier. Ook hij maakt nu ook al deel uit van de Leidse D66 fractie, net als Marc Gaulard (vijf) en Lodi van Brussel (zes).

Vanaf plek zeven volgen er enkele nieuwe gezichten. Het gaat om IJsbrand Olthof (zeven), Francien Zeggelt (acht), Sander van Diepen (negen) en Antje Jordan op tien. Op elf staat Eric Krijgsman die nu ook al in de raad zit en op plaats twaalf Cor Arnoldus. D66 Leiden is momenteel met twaalf zetels in de Leidse gemeenteraad vertegenwoordigd.

Verderop in de top vijftig die D66 Leiden heeft gepresenteerd staan zowel nieuwe namen als zittende raadsleden die al dan niet op eigen verzoek waarschijnlijk niet meer in de raad terugkeren. Voorbeelden van die laatste groep zijn Anneloes Wassenaar (twintig), Peter Bootsma (27), Fleur Spijker (35), Farokh Tahmasian (39), Timo Gubbens (45) en Jeffrey van Haaster op 48. Lijstduwer is wethouder Robert Strijk die zijn politieke loopbaan in Leiden beëindigt. Er nog maar één positie die hij in de Leidse politiek heel graag zou bekleden. Burgemeester van de Sleutelstad.

Lijsttrekker Dirkse heeft veel zin om met de nu gekozen diverse groep de campagne in te gaan, zo laat hij weten. “D66 gaat voor een groene, bruisende en ondernemende stad waar kansen zijn voor alle inwoners, jong en oud. Met dit team gaan we daar samen met de stad hard aan werken.” Afdelingsvoorzitter Jeroen Slobbe valt hem bij: “Ik ben trots op dit ijzersterke team én op de manier waarop het tot stand is gekomen. Met deze kandidaten kunnen we als D66 ook de komende vier jaar weer mooie dingen voor de stad bereiken.”

D66 organiseert zaterdag 2 december haar stadscongres waar de leden ook het verkiezingsprogramma definitief zullen vastgestellen.

Hieronder de volledige lijst
1. Paul Dirkse
2. Amela Halilovic
3. Susannah Herman
4. Vahit Köroglu
5. Marc Gaulard
6. Lodi van Brussel
7. IJsbrand Olthof
8. Francien Zeggelt
9. Sander van Diepen
10. Antje Jordan
11. Eric Krijgsman
12. Cor Arnoldus
13. Liang de Beer
14. Pascalle van Eerden
15. Nils ter Braake
16. Armin Ademovic
17. Branko van Loon
18. Charlotte Pronk
19. John Doove
20. Anneloes Wassenaar
21. Beryl Göbel
22. Maarten Magielse
23. Annelieke van den Berg
24. Joost van der Wal
25. Nilles Raken
26. Max Dijkstra
27. Peter Bootsma
28. Richard Noordervliet
29. Jasmijn Touw
30. Youri Hageman
31. Leon Bosma
32. Joris Vijverberg
33. Josefine Rook
34. Bastiaan Bakker
35. Fleur Spijker
36. Jasper Dalhuisen
37. Hans Schouffoer
38. Leon Krijthe
39. Farokh Tahmasian
40. Mischa Tan
41. Arjen Raap
42. Mark Koek
43. Roger Hendriks
44. Sabine Verschoor
45. Timo Gubbens
46. Laura van Dijk
47. Michael Vos
48. Jeffrey van Haaster
49. Margot Nicolaes
50. Robert Strijk

Delen

12 reacties

 1. Dirkie66, krijgt zeker een stem van Carl de Stalker, maar niet van de WSD bewoners.
  De stadse SAAB en VOLVO yuppen en het zich suf lenende studentenkorps zal de draaikonten weer in het pluche parachuteren. #lelijk
  Robert Strijk, huidige lichtgewicht wethouder die de Stevenshof letterlijk en figuurlijk liet stikken, staat als weinig gespierbalde lijstduwer op een onverkiesbare plaats. #mooi
  Mark Koek, voormalige interim frac tot 2014, op onverkiesbare plaats, succes met voor de draaikonten hacken van Stevenshof burgers in hun strijd tegen de RR. Met gebruikmaking van voormalige FIt ervaring #lelijk

  STEVENSHOFFERS (EN VOORSCHOTENAREN). STEM NIET OP DEZE NEOLIBERALE DRAAIKONTEN66!! ZIJ VERZIEKEN UW LEEFOMGEVING!!

 2. Stemadvies aan de hierboven reagerende HUUB, diens familie, vrienden en kennissen,
  en iedereen die Leiden in de vaart der volkeren wil opstuwen: kleur in maart 2018
  het hokje van nummer 27 (Peter Bootsma) rood.
  Met hem heb je een bewezen goeie in de raad!

  • Deze mens dr. Peter Bootsma heeft een hele volkswijk genaaid op 31 mei 2012. Schone lucht wordt vervangen door kankerverwekkende dieselgate uitlaatgassen en fijnstof. En nu in heel Leiden. Leve de vooruitgang!! Samen met de gewezen frac Paul van Vermeenen, nu Kamerlid in de Slangenkuil aan de Hofvijver. Moge deze hooggeleerde dr. Bootsma het leidse grondgebied in alle stilte verlaten. Hoe groter de geest des te groter het beest!

   STEM NIET OP DRAAIKONTEN66! VOOR EEN BETER LEIDEN!!

 3. René Dentener op

  “wethouder Robert Strijk die zijn politieke loopbaan in Leiden beëindigt. Er nog maar één positie die hij in de Leidse politiek heel graag zou bekleden. Burgemeester van de Sleutelstad.”(..)

  Over spierballen gesproken; als D66 nog iets over heeft voor de ideeën rond bestuurlijke vernieuwing, dan legt zij de keuze rond de opvolging van Henri Lenferink (die na een derde ambtstermijn ongetwijfeld afscheid zal nemen) voor aan de bevolking middels een referendum. Maar nee, deze partij heeft totaal geen ballen meer. Al haar kroonjuwelen zoals een gekozen burgemeester zijn onder de weinig bezielende leiding van Peggold geveild in het kielzog van de zucht naar het klevende pluche. Met het definitief afschieten van het raadgevend referendum in het regeerakkoord ( https://www.ad.nl/politiek/hoon-voor-d66-over-draai-referendum~afc148ef/ ) onderscheidt D66 zich niet meer of minder dan het rest van het partijkartel dat Nederland kabinet na kabinet regeert. Waarmee Thierry Baudet’s stellingname tegen de gevestigde orde maar weer eens overduidelijk wordt bewezen…

  • Touché.
   Het gevoel van vele Leidenaren en landgenoten kernachtig onder woorden gebracht!
   Van Rebellenpartij anno 1966 onder Van Mierlo tot meeloop en meestem partij anno 2017.

  • maarten kersten op

   Helemaal juist René ! (en Huub). Nou ja, machtsbeluste Thierry Baudet is in de Kamer en op ledenvergaderingen met zijn intellectuele toespraken vol Latijnse citaten en verhalen over het legendarische Troje uit de klassieke literatuur wel een beetje een pedant mannetje. Over een paar jaar is deze corps-bal natuurljk ook net zo’n stuk gevestigde orde als Pechtold en Strijk nu. Maar goed, voorlopig heeft hij de wind in de zeilen en heeft hij hier en daar wel een punt, al zijn sommige uitspraken ook wel erg populistisch à la Wilders. Het door hem en anderen terecht verdedigde landelijke referendum, dat selectief en alleen voor begrijpelijke kwesties moet worden ingezet, is overigens een ander referendum dan dat de Leidse referendumpartij frequent digitaal gemeentelijk wil gaan organiseren (www.partijsleutelstad.nl). De door PS voorgestelde verschillende lokale vormen van referendum worden door het regeer-akkoord niet bedreigd, want we hebben hier een eigen gemeentelijke referendum-verordening. En dat staat elke gewenste vorm van referendum toe, ook de raadpleging over een nieuwe burgemeester. Dat laatste hebben we hier al eens gehad en dat heeft best goed uitgepakt met Lenferink. Maar PS wil de burgemeesters scherp houden en is dus ook voor herverkiezing van een burgemeester…

   • Een Leids burger op

    Wat Lenferink betreft : die is destijds inderdaad gekozen (uit een keuze van maar slechts 2 kandidaten als ik me nog kan herinneren….). Hij kan gewoon zijn termijn afmaken en dan plaats maken voor een ander. Daar is niet perse een referendum voor nodig. Het RGL-referendum destijds , maar ook bijvoorbeeld het Oekraïnereferendum hebben nu juist laten zien dat het niet verstandig is een referendum te houden als je je aan de uitslag achteraf toch niet wil of kunt houden.
    .
    En wat D66 betreft: ik verwacht niet dat ze hun 12 zetels zullen behouden. Maar ik verwacht ook niet dat Kersten met z’n Sleutelstadpartijtje in de raad zal komen in maart 2018.

    • René Dentener op

     “Daar is niet perse een referendum voor nodig.”
     Dat is waar elb, je kunt de burgemeester ook gewoon direct kiezen als burger zoals dat in een heleboel andere landen op deze aardkloot al jarenlang het geval is. Alleen, in Nederland staat er een vage bepaling in het regeerakkoord dat de gekozen burgemeester er zal komen maar moet de wetstekst nog worden vastgelegd. En deze moet vervolgens bij grondwetswijziging worden vastgelegd. Dus eerst in eerste lezing door de 2e kamer en daarna 1e kamer en vervolgens nog een keer in tweede lezing met een tweederde meerderheid. Dat geintje gaat jarenlang duren en in de tussentijd gebeurt er op dit vlak helemaal niets. Voor hetzelfde geld strand het onderwerp ook nog eens (net als vorige keer onder Balkje II), omdat de meerderheid van de vierpartijencoalitie in de Tweede Kamer nu al penibel is. Daarom, is het best een goed idee om in de tussentijd gebruik te maken van het referenduminstrument bij een burgemeestersverkiezing.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline