Auditief kunstwerk in nieuwe passage bij Leidse hortus

1

In de nieuwe passage die is gerealiseerd in het P.J. Vethgebouw van de Universiteit Leiden is deze week het kunstwerk ‘Fluisterende Wind’ onthuld. De passage loopt van de 5e Binnenvestgracht bij de Sterrewacht naar de Hortus Botanicus en vormt zo een verbinding in de Singelparkroute.

Chris de Waard sprak bij de onthulling met Edwin van der Heide en hoogleraar Auditieve Cultuur Marcel Cobussen

Het kunstwerk is ontworpen door Edwin van der Heide samen met hoogleraar Auditieve Cultuur Marcel Cobussen. Het bestaat uit een wandreliëf in combinatie met  een acht-kanaals generatieve geluidscompositie die door Van der Heide met zelfgeschreven software wordt gegenereerd op een computer. De kunstenaar heeft daarvoor gebruik gemaakt van een zelf samengestelde bibliotheek van menselijke stemmen die op zo’n manier worden vervormd dat er een soort ruis ontstaat. Een enkele keer klinkt er een verstaanbaar woord.

 

Delen

1 reactie

  1. Beste Robert Strijk, onze ijdele, toekomstige burgervader van Leiden is al aan het oefenen. Strak in het pak, Leidse das om en Leidse spelt op. Kunstwerken onthullen, lintjes doorknippen, gelikte toespraken houden, constructieve burgers uit de randwijk ;lekker 8 jaar om de tuin leiden en vooral aan het centrum likken en kleven. Als cultuur wethouder die niet te beroerd was flink te snijden in subsidies. Nou, op de Lakenhal en wat na. Groot project, lekker scoren, goed voor de CV.
    Na een demissionaire periode na 21 maart 2018 zal het wachtgeld snel ingeruild worden door een mooie job in de Leidse banencaroussel, liefst op loopafstand van de Botermarkt. En dan komt de grote klap, het ongekozen burgervaderschap door steun van het Leidse partijkartel en andere vrienden uit het gefeteerde bedrijfsleven. De kroonjuwelen tellen toch even niet mee in 66 sterrenhemel. Het zou zo maar anders kunnen lopen in de echte participatiemaatschappij. Nee, de Grote 66 Leider in de Hofstad staat aan jouw kant en hielp de echte democratie om zeep. Stralen zul je, toegejuicht worden door rijen studenten en Volvo yuppen, op handen gedragen. Leidenaar geboren en getogen! Blijven oefenen Robert, want elk lintje op je CV telt mee voor de race naar boven. Aan de andere kant van Leiden stikken wij dadelijk door jouw liberale daden. Voor ons oudjes en kindjes wordt het een race naar beneden. Groet en goed weekeinde. Geniet ervan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline