ZZ Leiden scherpt met makkelijke overwinning record aan

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Amsterdam geen averij opgelopen. De Leidse ploeg wist ook de achtste wedstrijd op rij in winst om te zetten. Een 19-0 run in het eerste kwart vormde de basis voor de zege op Apollo Amsterdam. Via een ruststand van 37-47 werd het uiteindelijk 64-83. De achtste zege op rij betekende opnieuw een aanscherping van het record voor beste seizoenstart ooit.

Apollo Amsterdam is doorgaans voor Zorg en Zekerheid Leiden een lastige tegenstander. De Amsterdammers beschikken over veel lengte en spelen hard basketbal met een over mijn lijk mentaliteit. Het scheelde dat Dimeo van der Horst nog aan de kant bleef vanwege een eerder opgelopen blessure.

Bij de Leidse ploeg was Worthy de Jong ziek teruggekomen uit Roemenië. De hele week had hij niet getraind en hij zou eigenlijk ook op de bank beginnen, ware het niet dat Jessey Voorn voor de opgooibal naar de kleedkamer werd gestuurd door de arbitrage om zijn kleding te fatsoeneren.

Apollo begon goed aan de wedstrijd en nam een 9-4 voorsprong. Het leek weer een ouderwets lastig avondje te worden. Niet voor dit Zorg en Zekerheid Leiden. De verdediging werd aangescherpt, Worthy de Jong en Carrington Love gaven met driepunters de aanzet tot een enorme run. Na zijn drietje pakte Love binnen dertig seconden twee steals die hij zelf ook met twee lay-ups afrondde.

Coach Patrick Faijdherbe haalde meteen zijn ploeg naar de kant, maar het kwaad was al geschied. Een driepunter van Clayton Vette was het eindpunt van een 19-0 run in amper vijf minuten tijd. Het slotakkoord van het eerste kwart was nog wel voor Apollo, dat het eerste kwart met een 17-25 stand afsloot.

Het is al een paar keer eerder voorgekomen. Als een tegenstander dichterbij komt, zet Zorg en Zekerheid Leiden even aan en er is weer een veilige marge opgebouwd. In het eerste deel van het tweede kwart naderden de Amsterdammers, die bij tijden zone speelden, tot op zes punten: 26-32. Daarna volgde echter een 10-0 run van de Leidse ploeg via driepunters van Voorn en Love (die halverwege het tweede kwart al op 17 punten zat) en scores van Sergio de Randamie en Mohamed Kherrazi op de break. Eén minuut voor rust schoot Marijn Ververs 31-47 op het scorebord, maar door twee bommetjes van Jesse Markusse was het bij rust slechts 37-47.

Zorg en Zekerheid Leiden opende na de pauze met drie driepunters op rij (één keer De Jong en twee keer Voorn) om de marge weer naar een aanvaardbaar niveau te brengen: 37-56. Zo’n vier minuten voor het einde van het kwart schoten Love en Ververs driepunters binnen om het verschil voor het eerst boven de twintig punten te tillen. Ververs benutte in de laatste Leidse aanval van het derde kwart een lay-up voor een 48-69 stand na drie kwarten. “Marijn is echt stappen aan het maken”, stelde coach Paul Vervaeck na afloop. “Niet alleen met scores, maar ook met inzet. Hij dook een paar keer naar de bal. Dat deed Rens Butter daarna ook. Die over mijn lijk mentaliteit moeten we hebben.”

Nadat Yawende Landbrug de score in het vierde kwart had geopend, antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw met een 10-0 run naar 50-79. Langzaam werden de bankspelers ingezet. Shayron Juan Pedro, die de aan zijn enkel geblesseerde Floris Versteeg verving, kwam ook nog binnen de lijnen. Drie minuten voor tijd was het 54-83, daarna liet het op dat moment jeugdige Zorg en Zekerheid Leiden de teugels vieren, waardoor Apollo Amsterdam de schade kon beperken tot 64-83.

De achtste zege op rij betekende opnieuw een aanscherping van het record voor beste seizoenstart ooit. Bovendien werden in het eerste kwart van het seizoen alle wedstrijden gewonnen. Komende zaterdag begint het tweede kwart van het seizoen. Worthy de Jong hoopt dan weer 100% fit te zijn. Niet alleen was hij de hele week ziek, in de eerste helft ontving hij ook nog een tik waardoor hij last kreeg van zijn nek. “Geen zorgen, het komt goed”, zei De Jong bij het verlaten van de te koude Apollohal.