De Partij voor de Dieren op werkbezoek bij Dierentehuis Stevenshage. (Foto's: Chris de Waard).

Partij voor de Dieren op werkbezoek bij Stevenshage

Eén ding moet je als Leidse afdeling van de Partij voor de Dieren beslist een keer gedaan hebben en dat is het afleggen van een werkbezoek aan het dierenasiel. Vorige week was het zover en gingen leden van de fractie en van de Leidse werkgroep van de partij langs bij Dierentehuis Stevenshage aan de Kenauweg.

Chris de Waard ging mee op werkbezoek en sprak met Suzan Commandeur van het asiel en met lijsttrekker Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren.

Na een uitgebreide presentatie over de taken en werkzaamheden van het asiel volgde een rondleiding door het gebouw en over het terrein. Achtereenvolgens werden de kattenafdeling, het pension en de hondenkennels bezocht. Na een blik op het hondenbos, kregen de bezoekers nog uitleg over de composteermachine die het asiel vorig jaar kon aanschaffen met steun van het Rabo Wensenfonds. Daarin worden onder andere de uitwerpselen van de knaagdieren gecomposteerd.

Zorgen zijn er ook bij het asiel. En ook daarvoor leent zo’n bezoek door politici zich natuurlijk goed. Recent werden plannen gepresenteerd voor een enorme woontoren vlak naast het asiel aan de A44. “Niet zomaar een paar verdiepingen, maar wel twintig of zo. Het moet een landmark voor Leiden worden,” vertelt bestuurslid Suzan Commandeur van het asiel. “We zijn bang dat we problemen krijgen met de toekomstige bewoners als er vlak op het asiel zoveel mensen komen wonen. De honden laten flink van zich horen als we ze uitlaten.”

Een ander probleem dat recent is ontstaan bij het asiel is een overschot aan roofvogels rond het terrein. “Door de verbreding van de A44 zijn aan weerszijde van de snelweg bomen gekapt. Daardoor zien en horen we de auto’s nu niet alleen langsrazen, maar komen ook de roofvogels uit die bosjes hier naar toe. En dat zijn er te veel. Ze verdringen elkaar. En ook hebben we nu al een paar keer meegemaakt dat een roofvogel tegen een ruit aan is gevlogen. Dat maakten we voorheen nooit mee.”

Dierentehuis Stevenshage vangt gemiddeld zo’n 1.000 asieldieren per jaar op, waaronder zo’n 600 katten die gemiddeld  25 dagen in het asiel verblijven. De ongeveer 300 honden zitten gemiddeld 17 dagen in het asiel, maar dat is een beetje een vertekend beeld, legde Suzan Commandeur uit. “De meeste honden worden binnen een dag weer opgehaald, terwijl de rest dus veel langer in het asiel doorbrengt.” Naast honden en katten vangt Stevenshage ook nog zo’n honderd konijnen, knaagdieren en vogels op die gemiddeld 28 dagen onder de hoede van de asielmedewerkers blijven.

Op een reguliere dag verblijven er zo’n honderd dieren tegelijkertijd in het asiel. Zestig zwerfdieren plus nog
ongeveer veertig dieren in het pension.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×