’t Bijenhoff in de Oostvlietpolder heeft nu ook een bijenstal

1

Vanmorgen heeft wethouder Paul Dirkse van duurzaamheid samen met directeur Michiel Houtzagers van de stichting Het Zuid-Hollands Landschap de bijenstal in ’t Bijenhoff geopend. De stal dient als winterverblijf voor een aantal bijenvolken van De Bijkerij en gaat daarnaast functioneren als bezoekerscentrum waar mensen informatie kunnen krijgen over bijen.

Chris de Waard was bij de opening en sprak achtereenvolgens met wethouder Dirkse, imker Peter van Proosdij van De Bijkerij, Vincent Höfte die het ontwerp maakte bij Gagaa Architecten en met ROC Leiden-docent Steven van der Pad en drie van de leerlingen, Niels, Daniël en Bram, die aan de bijenstal hebben gewerkt.

Aan de opening is een traject van jaren vooraf gegaan, maar uiteindelijk werden alle hobbels genomen. De bijenstal is ontworpen door het Leidse architectenbureau Gagaa. De bouw werd voor een belangrijk deel verzorgd door leerlingen van het ROC Leiden.

De bijen zelf waren er bij de opening nog niet. Die komen waarschijnlijk dit weekeinde. Meerdere bijenvolken van De Bijkerij gaan voortaan in de bijenstal overwinteren. In het voorjaar worden de bijenkasten over verschillende locaties verdeeld omdat er in de polder niet voldoende nectar te vinden is voor alle volken.

De bijen zijn overigens van een vreedzame soort. Bezoekers en omwonenden hoeven dan ook niet bang te zijn voor de uitzwermende bijenvolken. Mede daarom is er ook de nodige afstand tussen stal en Vlietweg en de aangrenzende tuinverenigingen.

Delen

1 reactie

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline