(Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken/ Bureau JP).

Leidse molenaars vieren immaterieel erfgoed status

Het molenaarsambacht is vandaag ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Om deze bijzondere vermelding te vieren nodigen de molenaars van Molen de Valk alle Leidenaren uit om het molenmuseum gratis te bezoeken in het weekeinde van 16 en 17 december.

Het molenaarsambacht is het eerste Nederlandse immaterieel erfgoed dat op deze lijst van UNESCO staat. Immaterieel erfgoed is volgens UNESCO ‘levend erfgoed’. Het omvat gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed en dat overdragen naar volgende generaties. Twee andere voorbeelden zijn de ‘Belgische biercultuur’ of ‘de Franse keuken’.

“Naar aanleiding van het heuglijke nieuws dat het molenaarsambacht tot UNESCO immaterieel erfgoed is verkozen, staan ook de Leidse molens in de vreugd”, aldus de Leidse molenaar Jorinde Vroeijenstijn. Op de foto’s staande Rodenburgermolen (links) en Molen de Put (rechts).

Leiden telt in totaal negen molens. Het beroep van molenaar is een oud ambacht dat door onze Leidse molenaars vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt. Molenmuseum de Valk is zaterdag 16 december van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken en op zondag 17 december van 13.00 uur tot 17.00 uur.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×