De opkomst van milieuzones: Dit moet je weten

De auto is het meest gebruikte transportmiddel in Nederland. Het is een ideaal middel waar we vanaf de voordeur in kunnen stappen en vervolgens naar de bestemming rijden. Om met de auto de weg op te gaan zijn er wel veel regels waaraan moet worden voldaan. De bestuurder dient een rijbewijs te hebben, de auto moet een geldige APK hebben en op de weg gelden er allerlei regels om de veiligheid te waarborgen. De laatste 10 jaar hebben we een opkomst aan milieuzones gezien. Ook Leiden (en verschillende omliggende steden) kent een milieuzone.

Milieuzones in Leiden

In de gemeente Leiden is er sinds 1 januari 2010 een milieuzone. Voor het gebied binnen de singels en het oostelijke deel van de Morsweg geldt de milieuzone. In dit gebied zijn vervuilende vrachtwagens niet toegestaan. Sinds 1 juli 2013 mogen alleen vrachtwagens met een dieselmotor Euro IV en hoger of vrachtwagens die op gas rijden de zone in. Personenauto’s, brommers en scooters kunnen op dit moment dus wel de stad in. In december 2015 heeft de gemeenteraad in Leiden een motie aangenomen waarin wordt aangegeven dat er vanaf 2020 in Leiden een milieuzone komt voor brommers en scooters. Het gemeentebestuur van Leiden zal nog met een voorstel komen.

Wanneer men er niet zeker van is of een bepaald voertuig de milieuzone van Leiden mag betreden is het mogelijk om een kentekencontrole te doen op milieuzones.nl. Via de website van de gemeente Leiden kan er een dagontheffing worden aangevraagd met behulp van een bedrijfsaccount. In bepaalde gevallen kan er een langere ontheffing worden aangevraagd met een termijn van maximaal één jaar.

Milieuzones in de omgeving van Leiden

Buiten Leiden om zijn er diverse steden in de omgeving waar een milieuzone geldt. Deze interactieve kaart met milieuzones laat precies zien waar deze zijn te vinden. De steden Delft, Rijswijk en Den Haag hebben een milieuzone voor vervuilende vrachtverkeer. Personenauto’s zijn hier wel toegestaan. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is het naast een vrachtauto ook met de personenauto opgelet.

In Amsterdam zijn dieselauto’s met een bouwjaar van voor 2000 niet toegestaan. In Utrecht zijn dieselauto’s van voor 1 januari 2001 niet toegestaan en net als in Leiden is het vanaf 2020 alleen nog voor elektrische scooters en brommers toegestaan om de zone te betreden. Tot slot geldt ook in Rotterdam een verbod voor dieselauto’s van voor 2001. Voorheen werden lpg- en benzine auto’s van voor 1 juli 1992 geweerd uit de zone, maar sinds oktober 2017 is dit niet meer het geval. Dit besluit werd genomen na een nieuwe meting van de luchtkwaliteit.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×