Science071: Poep, innovatie en ontstekingen

Deze week in de uitzending van Science071: Fragmenten van eerdere uitzendingen in het medische thema met onder andere de geneeskundige werking van poep door Ed Kuijper en innovatieve immunotherapie bij kanker door Els Verdegaal. Natuurlijk ook het laatste wetenschapsnieuws èn wetenschapsvraag, deze week door onze redacteur Joey Citroen.

Chronische diarree verhelpen met poep van andere mensen, het kan! Prof. Dr. E.J. Kuijper is medeoprichter van de Nationale Donor Feces Bank, ook wel de ‘poepbank’ genoemd. Hij vertelt in de uitzending over deze bijzondere maar succesvolle manier van genezen. Daarnaast staat hij ook op de Nacht van Kunst en Kennis 2017 dit weekend. Ook hierover geeft hij alvast een voorproefje.In de uitzending hoorde je een kort fragment, maar hieronder kan je het hele interview met hoogleraar Ed Kuijper volledig terugluisteren!

Een medicijn lijkt te werken en de tumor te doden, maar dan duikt die tumor weer op en laat zich niet nog een keer door dezelfde behandeling beetnemen. Immunoloog Els Verdegaal, verbonden aan het LUMC, verdiepte zich met haar onderzoeksgroep in dit probleem. Er werd ontdekt dat tumorcellen zich aanpassen aan het afweersysteem; ze spelen als het ware verstoppertje. Dr. Verdegaal hoopt dat dit inzicht de behandelingen op korte termijn kan verbeteren. In de uitzending hoorde je een kort fragment, maar hieronder kan je het hele interview volledig terugluisteren!

In het wetenschapsnieuws geeft Joey Citroen tips over hoe je het beste je kerstboom kunt verzorgen. Ook vertelt hij over uitgestorven pinguins en een test van verdovende middelen op planten. Tot slot vermeldt hij dat er binnenkort veel vallende sterren te zien zijn.

In deze week met veel winters weer luidt de wetenschapsvraag van de week: “Hoe komt het dat sneeuwvlokken verschillen?”

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×