Museumdirecteur Dirk van Delft staat klaar om de bezoekers weer te ontvangen. Na een feestelijke opening door de minister is Rijksmuseum Boerhaave vanaf zaterdag weer open voor het publiek. (Foto's: Chris de Waard).

Rijksmuseum Boerhaave heropent na twee jaar verbouwen

Morgen, vrijdag 15 december, opent minister Ingrid van Engelshoven (OCW) het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave. Na een grondige renovatie waarvoor het museum zo’n twee jaar de deuren heeft moeten sluiten, komt het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde met een nieuwe presentatie van de collectie.

Volgens planning had het museum al in mei van dit jaar weer open moeten zijn, maar de verbouwing liep flink uit. Daardoor werd de heropening noodgedwongen enkele malen uitgesteld.

 

 

“Die richt zich op een breed publiek, legt verbindingen met de wereld van vandaag en biedt de bezoeker een spannende, leerzame ontdekkingsreis door de wereld van wetenschap en geneeskunde,” zegt een gelukkige directeur Dirk van Delft die de opening in die rol nog maar net meemaakt. Per 1 april gaat hij met pensioen. Tijdens de opening spreekt Nobelprijswinnaar Ben Feringa en verzorgt illusionist en arts Victor Mids de afsluitende presentatie.

Met microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de oudste kunstnier, de vulpen van Albert Einstein, de eerste kweekburger en nog veel meer, beschikt Rijksmuseum Boerhaave over een topcollectie. Van Delft: “In de nieuwe presentatie krijgen die voorwerpen gezelschap van extra’s om ze tot leven te wekken. Zo komen ook onderzoekers in beeld en patiënten die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen. Filmpjes, audiofragmenten, animaties, digitale magazines met extra informatie, spellen, replica’s waar je aan mag zitten: ze betrekken de bezoeker bij het verhaal dat het museum te vertellen heeft.”

https://www.youtube.com/watch?v=QOVJo-cuK4o

Rijksmuseum Boerhaave biedt jong en oud een kijkje in de wereld van wetenschap en geneeskunde. De wereldberoemde collectie en de nieuwe inrichting laten zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Of, in de woorden van Robbert Dijkgraaf, ambassadeur van het museum: “Je ziet het allemaal met eigen ogen, je krijgt een gevoel voor de geschiedenis, voor de uitdagingen, voor het avontuur, voor de romantiek ook van grote wetenschappelijke ontdekkingen.”

Begin september leidde directeur Dirk van Delft onze verslaggever Chris de Waard rond door het museum waar toen de de hand werd gelegd aan de laatste werkzaamheden van de verbouwing voordat de herinrichting kon beginnen.

Zo zag het museum er begin september nog uit. Vanaf zaterdag kan het publiek zien hoe het is geworden.

In het nieuwe Rijksmuseum Boerhaave heeft de vroegere chronologische indeling plaats gemaakt voor een indeling met vijf thema’s. In ‘Gouden Eeuw’ gaat het om nieuwe ideeën over hemel en aarde en over ontdekken. ‘Ziekte & Gezondheid’ toont innovaties in de gezondheidszorg, van aderlaten tot bloedtransfusies en van amputaties tot complexe transplantaties. Ook komen hier medisch-ethische vragen aan de orde: is het ontwerpen van baby’s-op-maat een goed idee?

Het thema ‘Machtige verzamelingen’ gaat over prachtige verzamelingen uit verre streken die wetenschappers in de achttiende eeuw aanlegden en over vrolijke natuurkunde om zelf te doen. In ‘Water, Stroom & Data’ stap je in de wereld van de ingenieur. Hoe malen we de polders droog? Wat kan er met elektrische stroom? Hoe ultrasnel is de kwantumcomputer?

In het afsluitende thema ‘Grote Vragen’ gaat het om de zoektocht van Einstein en om spraakmakende onderzoekers van nu die zich bezighouden met ons brein, onze plek in het heelal en de werking van ons DNA. Ook staan hier de Nederlandse Nobelprijswinnaars, van de papieren molecuulmodellen van Van ’t Hoff tot de kinderklompjes van Ben Feringa. En voorafgaand aan dat alles is er een spectaculaire introductie in het Anatomisch Theater.

Onderscheidend in de nieuwe presentatie is de aanwezigheid van externe partijen met innovaties van vandaag en morgen. Sanquin, bekend van de bloedbank, levert een zak bewerkt bloed zoals dat wordt ingezet bij geneesmiddelenonderzoek. QuTech van de TU Delft is van de partij met een qubit, bouwsteen van de kwantumcomputer. En ASML komt met een Extreme Ultra Violet spiegel, sleutelonderdeel in de nieuwste chipfabricagemachines en een van de gladste voorwerpen op aarde. Ze nemen de bezoeker van Rijksmuseum Boerhaave mee naar de voorhoede van wetenschappelijk onderzoek.

In de nieuwe presentatie van Rijksmuseum Boerhaave sta je oog in oog met de ontdekkingen die de wereld hebben veranderd en bij de onderzoekers die daarachter zaten. Want uiteindelijk draait het in Rijksmuseum Boerhaave, net als in de wetenschap, om je eigen leven.

Cultuur Leiden Museum Boerhaave


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×