De protestactie bij de opening van 'Besmet!' (Foto's: Maarten Mulder)

Klimaatactivisten laten zich horen bij opening Besmet!

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de nieuwe tentoonstelling van Rijksmuseum Boerhaave, ‘Besmet!’, geopend. De opening lokte niet alleen pers en nieuwsgierigen; ook een twintigtal actievoerders maakte van de gelegenheid gebruik te protesteren tegen de samenwerking van het museum met Shell.

‘Shell besmet educatie & wetenschap’ las het spandoek dat leden van de actiegroepen Extinction Rebellion Leiden, Code Rood en Fossielvrij Onderwijs omhoog hielden in het bijzijn van de majesteit. Hun eisen: het onmiddellijk verbreken van de sponsoring door Shell, het weren van (voormalig) directieleden van Shell in het bestuur van Boerhaave en het stoppen van inhoudelijke samenwerking met Shell rondom (kinder)educatieprogramma’s en de vaste tentoonstelling.

Maarten Mulder sprak ter plaatse met de actievoerders.

“Niet alleen is Shell de hoofdsponsor van het museum, ook zit een oud-directeur van Shell (Rein Willems, red.) en notoir klimaatontkenner in de directie (Raad van Toezicht, red.), en een deel van de vaste tentoonstelling is gewijd aan de greenwashpropaganda van Shell”, zegt één van de actievoerders. “De geschiedenis van Shell wordt daar verheerlijkt”, vult een mededemonstrant aan. “Wij willen dat ze dat gedeelte in het museum óf weghalen, of dat ze het eerlijke verhaal vertellen. Over klimaatverandering en de rol van Shell in het kolonialisme.”

Het museum heeft de suggestie van inhoudelijke bemoeienis door Shell met hun expositie al meermaals verworpen, maar daar zien de actiegroepen weinig van terug. “Het is niet de eerste keer dat Shell de ruimte krijgt in het museum. Het ziet er naar uit dat Boerhaave zich laat gebruiken als spreekbuis voor Shell, en dat is heel ernstig voor een wetenschaps- en rijksmuseum. Mensen vertrouwen het verhaal dat in zo’n museum verteld wordt.”

Amito Haarhuis, de directeur van Boerhaave, heeft aangegeven na de opening van de tentoonstelling bereid te zijn van gedachten te wisselen met de actievoerders. ‘Besmet!’ loopt vanaf morgen tot en met 9 januari 2022.

Duurzaamheid Leiden Museum Boerhaave


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×