Carbidschieten. (Foto: Wiki Commons, Jjdez).

Zoeterwoude reguleert carbidschieten dit jaar nog niet

Sinds jaren wordt er op oudejaarsdag binnen en buiten de bebouwde kom van Zoeterwoude carbid geschoten. Na de vorige jaarwisseling meldde de politie aan het college van B&W dat het carbidschieten binnen de bebouwde kom op onverantwoorde wijze gebeurt. Met name bij uitgaansgelegenheid Utopia bij het Sportpark Haasbroek. Er is geen afzetting en er is niemand die verantwoordelijkheid neemt voor het schieten.

Robbert Beurse sprak met de fractievoorzitters en de burgemeester over het voorstel om de APV te wijzigen

Met het oog op de veiligheid van de inwoners van Zoeterwoude wilde het college de APV daarom aanpassen, zodat carbidschieten binnen de bebouwde kom zonder ontheffing verboden wordt. De politie kan zonder regels niet handhavend optreden en met de voorgestelde wijziging zou de politie meer mogelijkheden krijgen om op te treden bij gevaarlijke situaties.

Het collegevoorstel werd uiteindelijk niet gesteund door de raad, omdat de handhaving niet is geregeld. Zo is Progressief Zoeterwoude (PZ) er niet van overtuigd dat de voorgestelde aanpassing wel voor voldoende veiligheid gaat zorgen. Bovendien vindt de partij het ook een beetje betuttelend. Wel ziet PZ iets in het aanwijzen van een verantwoordelijke bij elk evenement en wil de partij dat in een nieuw voorstel ook regels worden opgenomen voor het buitengebied. Bijvoorbeeld een verbod op carbidschieten in de buurt van boerderij ‘t Geertje. De VVD en uiteindelijk ook het CDA sloten zich daarbij aan.

Alle partijen zijn het er over eens dat het collegevoorstel slechts sowieso erg laat kwam. Twee weken voor de jaarwisseling is wel erg kort dag. De zorg van de politie moet wel serieus genomen worden en daarom hopen de partijen op een nieuw voorstel voor het komende jaar waarin aan de kritiek tegemoet gekomen wordt.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×