Blauwe, rode en witte steen aangewezen als gemeentelijk monument

0

De drie bijzondere zeshoekige stenen in het centrum van Leiden zijn aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De stenen liggen in de bestrating van de Breestraat, de Haarlemmerstraat en de Visbrug bij de Hoogstraat. Het gaat om respectievelijk een blauwe, een rode en een witte steen.

Over de oorspronkelijke stenen is weinig bekend. Over hun functie bestaan verschillende theorieën. De meest gangbare is, dat hier recht werd gesproken en straffen werden uitgevoerd. De stenen vertegenwoordigden de verschillende rechtsgebieden van de inwoners van Leiden op de zuidelijke Rijnoever (Blauwe Steen), het schoutambt van Marendorp (Rode Steen) en van het gebied rond de Burcht (Witte Steen).

Ook in andere Nederlandse steden kwamen blauwe, witte en rode stenen voor. Daarvan resteren er nog weinig. Meer informatie staat op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.