(Foto: Leidse Blues- & Jazzweek).

38e Leidse Blues- & Jazzweek start half januari

Op maandag 15 januari gaat voor de 38e keer de Leidse Blues- & Jazzweek van start in de Leidse binnenstad. Tot en met zondag 21 januari zijn er meer dan zeventig optredens te zien, grotendeels in de ‘Jazzwijk’ rond Nieuwe Rijn, Nieuwstraat, Hooglandsekerk en Kaasmarkt. Tijdens de Kroegentocht op woensdag 17 januari vinden in de gehele binnenstad optredens plaats in cafés en restaurants.

Nieuw is het openingsconcert op maandag 15 januari in de Hooglandse Kerk. Tijdens dat openingsconcert zijn er optredens van Martijn van Iterson, de beroemde gitarist van Leidse bodem. Hij start met zijn trio de ‘Jazzweek’. Hierna zingt de Kameroens-Nederlandse jazzzangeres Ntjam Rosie in een zeer intieme setting. Het optreden van Ntjam Rosie wordt verzorgd door Jazz in de Kamer. Na het openingsconcert zijn er die avond nog optredens in Meneer Jansen, De Twee Spieghels en De Uyl.

Jazzwijk
Het programma in de Jazzwijk kent zeer uiteenlopende optredens: van crooners en big bands tot garagejazz en stevige blues. Voor ieder wat wils en op de meest verschillende plekken: onder andere vindt na vijf jaar een reünie van Monsieur Dubois in de Twee Spieghels plaats. De danceable hardjazzband speelde van 1999-2012 op de meest uiteenlopende podia, van undergroundzaaltjes tot op North Sea Jazz. De Uyl en Jantje van Leiden hebben bijna dagelijks bluesoptredens en weten al jaren de beste artiesten uit de regio aan te trekken. Meneer Jansen heeft maar liefst zes optredens deze week en heeft een aantal internationale jazzmuzikanten uitgenodigd. Grand Café De Burcht is weer helemaal terug in de “Jazzweek” en op zaterdagavond speelt de bigband Licks and Brains met Frank Montis.

Kroegentocht
Natuurlijk kan de Kroegentocht niet ontbreken. Deze vindt plaats op de woensdag 17 januari. Meer dan 35 horecalocaties zullen die avond live blues- of jazzmuziek hebben. Ook dit jaar zijn er een aantal nieuwe deelnemende horecapodia, waaronder Grand Café De Burcht, Brasserie Bos, Belgisch Biercafé Olivier en Bar Lokaal. Naast de nieuwe podia zijn er ook de vertrouwde plekken als ‘t Praethuys, De Marenpoort en Lemmy’s. In de Pieterswijk en langs het Rapenburg is de “Jazzweek” ook flink aanwezig van de Keyzer tot aan Schommelen en de WW en alles wat op die route ligt. Natuurlijk is er langs de Nieuwe Rijn en rondom de Hooglandse Kerk op heel veel plekken muziek te horen.

Restaurant
Genieten van een uitgebreide lunch, borrel of diner en tegelijk luisteren naar een prachtig concert? Dit jaar kan je daarvoor op diverse locaties terecht: Catootje aan de Markt, Brasserie Bos en Wielinga bieden in deze week jazz ’n dinner-arrangementen aan. Wielinga en Einstein zullen op zondagmiddag 21 januari een jazz ’n lunch verzorgen en borrelen kan daarna bij Jeanpagne tijdens de jazz ’n bites.

De organisatie van de Leidse Blues- en Jazzweek is in handen van Colin van Gestel-Messiaen, uitbater van De Twee Spieghels. Voor meer informatie: www.deleidsejazzweek.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×