Science Café Leiden over invasieve exoten

Het Science Café Leiden (SCL) organiseert op 9 januari een speciale avond over zogenaamde invasieve exoten. Dat zijn plant- en diersoorten die hier van nature niet thuishoren en de inheemse soorten verdringen. Er worden steeds meer invasieve exoten in Nederland ingevoerd. Langs de Noordzeekust zijn tegenwoordig bijvoorbeeld vooral veel Japanse soorten te vinden.

Tijdens deze thema-avond wordt besproken hoe exoten ons land hebben bereikt en welke impact ze hebben op niet alleen onze Nederlandse natuur, maar ook de visserij en de scheepvaart. Waar halsbandparkieten en roodwangschildpadden duidelijk waarneembare voorbeelden zijn van steeds algemener wordende invasieve soorten, vinden er minstens zoveel invasies plaats in onze kustwateren.

Hoe Japanse druipzakpijpen, knotszakpijpen, kelpwieren en oesters onze onderwaterwereld volledig zijn gaan domineren in de afgelopen tien jaar is alleen zichtbaar voor de duikers in ons land. Of dit soort veranderingen in de natuur goed of slecht zijn, blijkt altijd weer een discussiepunt aangezien de natuur waarvan ook de mens deel uitmaakt, ook van nature verandert.

Spreker is Arjan Gittenberger. Hij is directeur van GiMaRIS, een onderzoeksbureau gericht op onderzoek en inventarisaties van en strategische oplossingen voor het marine milieu. Daarnaast is hij universitair docent bij de vakgroep Biologie van de Leiden Universiteit en gastonderzoeker bij Naturalis

Tijdens het SCL is er ook muziek. De Cubaan Jaap de Kwaadsteniet maakt muziek op verschillende instrumenten en in diverse genres. Altijd een verrassing welk instrument hij deze keer zal meebrengen.

Het SCL wordt gehouden op SCheltema Leiden op dinsdag 9 januari 2018. Aanvang muziek is 19.40 uur, aanvang van de lezing is 20.00 uur. Geschatte eindtijd: 22.00 uur. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Voor meer en actuele informatie zie www.sciencecafeleiden.nl.

De volgende Science Café Leiden bijeenkomst is op dinsdag 13 februari en heeft als onderwerp ‘Circulaire economie’.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×