Syrische vluchtelingen starten kapsalon op Haarlemmerweg

22

Drie jaar geleden kwamen Maher Alyousef en Marwan Arar naar ons land. Op de vlucht voor de oorlog in Syrië. De twee leerden Nederlands, haalden hun inburgeringsexamen en pakten hun leven langzaam weer op. De twee kennen elkaar uit Damascus waar ze allebei kapper waren. Marwan een veelgevraagd dameskapper, terwijl Mahar zich juist toelegde op het knippen van heren.

Chris de Waard ging langs bij de nieuwe kapsalon aan de Haarlemmerweg en sprak met de twee eigenaren Maher en Marwan en met klant Natascha.

De Syrische Natascha kende met name dameskapper Marwan van zijn eerdere stageplek in Leiden en ging naar hem op zoek toen de stage klaar was en hij weer naar zijn woonplaats Amsterdam verdween. “Ik heb hem gedwongen om terug naar Leiden te komen,” lacht ze. “Hij is écht goed. Ik krijg nu weer positieve reacties op mijn haar. En dat meen ik hoor. Als het niet goed is, zeg ik het ook. Dan ben ik niet de makkelijkste. bovendien zie ik vaak dezelfde gezichten hier, dus ook andere klanten komen terug.”

In Leiden kwamen de twee elkaar weer tegen. Toen ze stage liepen bij kapsalon Gorgio aan de Lange Mare die ook al wordt gerund door een Syriër. Daar bouwden ze aan de start van wat begin deze maand is uitmondde in een eigen kapsalon. Via Marktplaats liepen ze tegen het pand van kapsalon Millennium die ermee stopte aan en sinds deze maand hebben ze hun eigen Kapsalon M&M aan de Haarlemmerweg.

Het opknappen van het pand deden ze zelf. Het interieur werd gemaakt door een broer die meubelmaker is. Omdat in het pand eerder ook een kapsalon was gevestigd, hebben ze al de nodige aanloop, maar zoals bij elke nieuwe onderneming zijn extra klanten welkom. “En dan vooral ook Nederlandse klanten,” zeggen de twee die het ook leuk vinden om een praatje aan te knopen met die blonde Nederlanders. “Om de taal beter te leren. We willen graag oefenen.” Ook vanwege het beter leren van de Nederlandse taal staat in de zaak de televisie aan op een kanaal met Nederlandstalige hits.

Maher en Marwan hebben flinke toekomstplannen. In Syrië hadden ze beiden een goedlopende zaak voordat de oorlog alles veranderde en ook hier hopen ze op een bloeiende onderneming. Het liefst met vier kappers. De plekken zijn er al. Al het aan Marwan ligt, komen er zelf meerdere M&M kapsalons. Een hele keten.

Om de kapsalon te laten groeien, willen ze binnenkort ook hun eerste stagiair een plekje geven. Een Nederlandse want ook de hele dag Nederlands praten met een collega helpt bij het leren van de taal.

 

Delen

22 reacties

 1. Goh, het waren toch allemaal hoog opgeleide ingenieurs, tandartsen en chirurgen die naar ons land waren ‘gevlucht’?

 2. Ze waren al kapper. Wat is er mis met hun beroep hier uitoefenen. Wat een gezeur altijd door sommige mensen.
  Het is ook nooit goed!

 3. Alles word betaald en dan nog startkapitaal gekregen de 64 ste kapperszaak erbij en de ene toko na de andere zie je naar de klote gaan omdat ze het hoofd niet boven water kunnen houden

  • Ho ja, door wie ‘wordt alles betaald’ en van wie hebben zij startkapitaal ‘gehad’ en welke ‘ene na de andere toko zie je naar de klote gaan’? Wat is er mis met mensen die de handen uit de mouwen steken?Ik wens deze kappers veel succes toe en hoop dat zij erin slagen om een nieuw bestaan op te bouwen.

 4. Geweldig !! En er zijn altijd wel negatievelingen, die klaarblijkelijk niet tevreden zijn met hun eigen leven en leggen het dan bij een ander neer …. Ik vind het toppie !

 5. Adinda Slingerland op

  Gefeliciteerd met de opening van jullie nieuwe zaak! Ik maak binnenkort een afspraak. Hartelijke groet ook aan de oude eigenaar! Ik zal zijn vrolijke en bijzondere verhalen missen.

 6. Anja Dragt

  Binnen 3 jaar tijd onze taal spreken en ingeburgerd, verdiend een inzettend groot applaus. Weet je hoe moeilijk onze taal is en hoe moeilijk het is om je kop vrij te maken van een fucking oorlog, zodat je in staat bent iets te leren ?
  Zeuren om weer een kapperszaak er bij ? Weet je hoeveel brillenzaken er in de stad zijn ?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.