Marwan (links) en Maher aan het werk. Ook Chris en Emile werden even onder handen genomen. (Foto's: Emile van Aelst die ook op www.leidseglibber.nl aandacht aan het duo besteedt.).

Syrische vluchtelingen starten kapsalon op Haarlemmerweg

Drie jaar geleden kwamen Maher Alyousef en Marwan Arar naar ons land. Op de vlucht voor de oorlog in Syrië. De twee leerden Nederlands, haalden hun inburgeringsexamen en pakten hun leven langzaam weer op. De twee kennen elkaar uit Damascus waar ze allebei kapper waren. Marwan een veelgevraagd dameskapper, terwijl Mahar zich juist toelegde op het knippen van heren.

Chris de Waard ging langs bij de nieuwe kapsalon aan de Haarlemmerweg en sprak met de twee eigenaren Maher en Marwan en met klant Natascha.

De Syrische Natascha kende met name dameskapper Marwan van zijn eerdere stageplek in Leiden en ging naar hem op zoek toen de stage klaar was en hij weer naar zijn woonplaats Amsterdam verdween. “Ik heb hem gedwongen om terug naar Leiden te komen,” lacht ze. “Hij is écht goed. Ik krijg nu weer positieve reacties op mijn haar. En dat meen ik hoor. Als het niet goed is, zeg ik het ook. Dan ben ik niet de makkelijkste. bovendien zie ik vaak dezelfde gezichten hier, dus ook andere klanten komen terug.”

In Leiden kwamen de twee elkaar weer tegen. Toen ze stage liepen bij kapsalon Gorgio aan de Lange Mare die ook al wordt gerund door een Syriër. Daar bouwden ze aan de start van wat begin deze maand is uitmondde in een eigen kapsalon. Via Marktplaats liepen ze tegen het pand van kapsalon Millennium die ermee stopte aan en sinds deze maand hebben ze hun eigen Kapsalon M&M aan de Haarlemmerweg.

Het opknappen van het pand deden ze zelf. Het interieur werd gemaakt door een broer die meubelmaker is. Omdat in het pand eerder ook een kapsalon was gevestigd, hebben ze al de nodige aanloop, maar zoals bij elke nieuwe onderneming zijn extra klanten welkom. “En dan vooral ook Nederlandse klanten,” zeggen de twee die het ook leuk vinden om een praatje aan te knopen met die blonde Nederlanders. “Om de taal beter te leren. We willen graag oefenen.” Ook vanwege het beter leren van de Nederlandse taal staat in de zaak de televisie aan op een kanaal met Nederlandstalige hits.

Maher en Marwan hebben flinke toekomstplannen. In Syrië hadden ze beiden een goedlopende zaak voordat de oorlog alles veranderde en ook hier hopen ze op een bloeiende onderneming. Het liefst met vier kappers. De plekken zijn er al. Al het aan Marwan ligt, komen er zelf meerdere M&M kapsalons. Een hele keten.

Om de kapsalon te laten groeien, willen ze binnenkort ook hun eerste stagiair een plekje geven. Een Nederlandse want ook de hele dag Nederlands praten met een collega helpt bij het leren van de taal.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×