Eelke van den Ouweelen bij IJsbrand Terpstra in de studio van Politiek071.

Fusie Leidse regio verkiezingsinzet Lokaal Oegstgeest

Als het aan Lokaal Oegstgeest ligt, fuseren de gemeenten in de Leidse regio nog voor 2022. Dat vertelde lijsttrekker Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) gisteravond in Politiek071. “Als we niet uitkijken, worden we de blinde vlek van de Randstad”, stelde Van den Ouweelen in de uitzending.

Afgelopen week maakte Van den Ouweelen bekend dat hij lijsttrekker wordt van Lokaal Oegstgeest. De rest van de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma volgen later, maar een fusie van de vijf gemeenten in de Leidse regio wordt in ieder geval de belangrijkste inzet van de de partij. Volgens Van den Ouweelen is dat belangrijk omdat er grote uitdagingen liggen voor de Leidse regio, die niet opgelost kunnen worden in elk van de gemeenten apart.


Eelke van den Ouweelen in de uitzending van Politiek071

Eigen identiteit
Andere partijen in Oegstgeest zijn minder enthousiast over een fusie. Die wijzen erop dat de identiteit van Oegstgeest dan verloren gaat. Daar is Van den Ouweelen echter niet bang voor. “Warmond is ook nog steeds Warmond, ondanks dat er ‘Gem. Teylingen’ onder staat”, stelde hij. Hij vindt dat we niet te bang moeten zijn, maar ons vooral op de noodzaak van een fusie moeten richten. “Ik denk dat we de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de toekomst van de Leidse regio.”

Coalitie-voorwaarde
Lokaal Oegstgeest wil na de verkiezingen graag een coalitie vormen en de gemeente voor vier jaar gaan besturen. Voorwaarde is echter dat de fusie in de Leidse regio onderdeel wordt van het beleidsakkoord. “Die bereidheid moet er zijn, anders is er geen gezamenlijke grond voor een coalitie”, aldus Van den Ouweelen. Zelf is hij overigens niet beschikbaar als wethouder. Voor die post noemde hij de naam van collega-raadslid Sandra Mroseck.

‘Mensen waar we meteen mee aan de slag kunnen’
De kandidatenlijst van Lokaal Oegstgeest wordt in februari bekend gemaakt en dat is laat als je het met andere partijen vergelijkt. Hij denkt dat er voor begin maart toch niemand naar kijkt. Maar desgevraagd vertelde Van den Ouweelen ook dat het voor Lokaal Oegstgeest, net als voor andere partijen, lastig is om kandidaat-raadsleden te vinden. “Wij willen eigenlijk alleen maar mensen waar we ook meteen mee aan de slag kunnen en waar we op kunnen terugvallen als we de in coalitie gaan”, aldus Van den Ouweelen over de kandidatenlijst. “Maar we zijn al een heel eind.”

Oegstgeest Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×