Fusie Leidse regio verkiezingsinzet Lokaal Oegstgeest

3

Als het aan Lokaal Oegstgeest ligt, fuseren de gemeenten in de Leidse regio nog voor 2022. Dat vertelde lijsttrekker Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) gisteravond in Politiek071. “Als we niet uitkijken, worden we de blinde vlek van de Randstad”, stelde Van den Ouweelen in de uitzending.

Afgelopen week maakte Van den Ouweelen bekend dat hij lijsttrekker wordt van Lokaal Oegstgeest. De rest van de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma volgen later, maar een fusie van de vijf gemeenten in de Leidse regio wordt in ieder geval de belangrijkste inzet van de de partij. Volgens Van den Ouweelen is dat belangrijk omdat er grote uitdagingen liggen voor de Leidse regio, die niet opgelost kunnen worden in elk van de gemeenten apart.


Eelke van den Ouweelen in de uitzending van Politiek071

Eigen identiteit
Andere partijen in Oegstgeest zijn minder enthousiast over een fusie. Die wijzen erop dat de identiteit van Oegstgeest dan verloren gaat. Daar is Van den Ouweelen echter niet bang voor. “Warmond is ook nog steeds Warmond, ondanks dat er ‘Gem. Teylingen’ onder staat”, stelde hij. Hij vindt dat we niet te bang moeten zijn, maar ons vooral op de noodzaak van een fusie moeten richten. “Ik denk dat we de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de toekomst van de Leidse regio.”

Coalitie-voorwaarde
Lokaal Oegstgeest wil na de verkiezingen graag een coalitie vormen en de gemeente voor vier jaar gaan besturen. Voorwaarde is echter dat de fusie in de Leidse regio onderdeel wordt van het beleidsakkoord. “Die bereidheid moet er zijn, anders is er geen gezamenlijke grond voor een coalitie”, aldus Van den Ouweelen. Zelf is hij overigens niet beschikbaar als wethouder. Voor die post noemde hij de naam van collega-raadslid Sandra Mroseck.

‘Mensen waar we meteen mee aan de slag kunnen’
De kandidatenlijst van Lokaal Oegstgeest wordt in februari bekend gemaakt en dat is laat als je het met andere partijen vergelijkt. Hij denkt dat er voor begin maart toch niemand naar kijkt. Maar desgevraagd vertelde Van den Ouweelen ook dat het voor Lokaal Oegstgeest, net als voor andere partijen, lastig is om kandidaat-raadsleden te vinden. “Wij willen eigenlijk alleen maar mensen waar we ook meteen mee aan de slag kunnen en waar we op kunnen terugvallen als we de in coalitie gaan”, aldus Van den Ouweelen over de kandidatenlijst. “Maar we zijn al een heel eind.”

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

3 reacties

 1. Stenlly van den Oord

  Hoop dat ze het in 1× goed doen en de gemeente Leiden van de omliggende kleine gemeenten volwaardige stadsdelen maakt, waarbij uiteraard ook rekening word gehouden met de eigen identiteit want zoals het nu in de Leidse regio gaat kan echt niet langer!

 2. Ada Gloerich op

  Wat was de reden ook alweer waarom LO een aantal jaren opgericht is? Juist door verontruste burgers. Zijn we weer terug bij af? En is nu juist LO de partij die een fusie wil? Samenwerken op onderdelen is ook in onze regio een voorwaarde om een aantal voorzieningen, veelal basisvoorzieningen, on stand te.houden,ca aan te passen. Ben jaren lid geweest, door teleurstellingen afgehaakt en zoals ik het nu bezie nog steeds een goede keuze. Mijn stem krijgt LO niet

  • Beste Ada,
   begrijpelijke verwarring. LO is een totaal andere partij in de gemeenteraad van Oegstgeest.
   LO (Leefbaar Oegstgeest) was en is sterk voor zelfstandigheid van het dorp. Samenwerken ja, maar Fusie: nee, we willen graag blijven opkomen voor al het eigene van Oegsgeest, het dorpse karakter en het fraaie groen.
   LO heeft alweer enige tijd geleden, niet alleen vanwege optredende verwarring, maar ook omdat we ons niet kunnen vinden in de beladen term ‘Leefbaar’ haar naam gewijzigd in ‘Hart voor Oegstgeest’.
   Net als LO, is Hart voor Oegstgeest, met momenteel 3 raadsleden sterk tégen een fusie. Oegstgeest is prima in staat om de uitdagingen aan te gaan, én om op geruime schaal met partijen samen te werken. Om de zelfstandigheid van Oegstgeest te waarborgen is het verstandig om op Hart voor Oegstgeest te stemmen bij de verkiezingen op 21 maart aanstaande.
   Hartelijke groet,
   Frits van Dissel,
   Fractievoorzitter van Hart voor Oegstgeest.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio (met name Oegstgeest) en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline